БЕКСТВО ‒ ПЕСМА ОД СНОВА ИЛИ САН ОД ПЕСАМА

Соња Миловановић, песникиња и наставница српског језика и књижевности у ОШ „Миле Дубљевић” у Лајковцу, као дугогодишњи руководилац Тима за културну и јавну делатност школе заслужна је за готово читав, врло успешан и хваљен културни програм школе годинама уназад. Креативношћу и изузетним радом са децом у настави, а посебно на пољу различитих уметности кроз драмску, рецитаторску и литерарну секцију, едуковала је генерације љубитеља и поштовалаца уметности.

 Пише песме за децу и одрасле. Члан Удружења књижевника Србије. Објавила збирке песама: Снови су ми изаткали стих (2017. године) Бекство (2019. године), збирку за децу Ми најмлађи истину знамо (2019. године) и Бескрај (2022.године). Добитница је бројних награда на међународним песничким конкурсима, али каже да је поносна на освојене награде на 25. Међународном фестивалу песника за децу „Булка”, песма „Ми најмлађи истину знамо” ушла је у 10 најбољих песама. На 26. по реду Међународном фестивалу песника за децу „Булка”, намењеном пре свега најмлађој популацији, који има за циљ да делује васпитно и који доприноси очувању традиције песништва за децу, освојила друго место са песмом „Дуга”. Песма „Дуга” је освојила и „Фејсбук награду публике” Фестивала „Булка”.        

Милана Ивковић, магистар Универзитета у Женеви (теолог), песникиња рефлексивне поезије у рецензији књиге Бекство каже:

„Драги читаоче, ако си одлучио данас да негде побегнеш од стварности, а да притом до живота стварнога свратиш, препоручујем ти да побегнеш у Соњине снове. Препоручујем ти да побегнеш у Соњине песме од снова или сан од песама! Тамо је све сада и све ту је… „док нам срце снове још на јави снује”. Припреми се да будан сањаш, да миришеш на вечност, да бојама улепшаш све, да се опијеш, а највише да будан сањаш. Једино тако ће ти песму живот писати и то све док будан сањаш песме од снова или сан од песама. Драги читаоче, видећеш да се тишином певати може, а ћутањем казати много! И да случајно ништа није, јер сви сусрети су важни и вредни. Када се сусретнеш са Соњиним песмама или сновима, песмама од снова или сновима од песама, осетићеш „да само љубав на вечност мирише”.

Соња је сањар који хода небом, бескрајним пољима опојног цвећа, Соња је птица, или лептир који лети у бесконачно! Ништа не може да је заустави јер је неустрашиво њено срце које безгранично воли. Толико је неустрашиво њено срце да је веома тешко направити разлику где почиње њена песма, а где се завршава њена неустрашивост. Можда се нигде и не завршава, већ стално и изнова почиње. То је њена неустрашивост вере којом се „мери суштина љубави, слободе, трајања, давања, стремљења” и трезвеног сањања. Ауторка ти поручује да волиш живот и зато „…никад не одустај! Ништа то није кад негде паднеш, застанеш, посумњаш…”

Књига Бекство није настала као право Бекство од ставрности, како ауторка каже, већ као порука да човек увек мора веровати у праве вредности.

Од стварности у поезију беже,

а ја бих песму животу да вратим,

па сваки пут док песму пишем,

до живота стварнога да свратим

————————————————

 Не да смишљам стварност неку бољу,

већ да песму живот  ми напише,

да ми пружи и снагу и вољу,

да истрајем у свему једнако

и у колу и на бојном пољу!

 Комјутерску припрему и технички дизајн урадио је Васо Обрадовић. Идејно решење за корице су слике академског сликара Милутина Обрадовића. Кад слика украси и кад перо напише, онда настане магични свет од малих снова. Слика Милутина Обрдовића, познатог академског сликара,   најбољи је  увод за књигу која се зове Бекство! Топлина којом та слика зрачи, наставља да траје кроз стихове о нади, срећи, трајњу, праштању, сновима, чежњама, вери…

Ауторка каже: „Драго ми је што нисам морала далеко да трагам за сликама које ће дочарати моје снове и моје стихове, већ сам их  их нашла међу  Обрадовићевим сликама „алхемичара који уме да преточи „обичне малецке снове“ у ововремено, да дозволи бојама да причају своје приче и пјевају своје пјесме…ˮ  Нама су потребни сликари и песници…  сви они  који имају шта да кажу и кистом и пером у ово време које уметност треба да омелеми и учини људскијим. Хвала Удружењу „Реч и делоˮ из Лознице јер верују у оно што радим и цене оно што стварам.

                     

Као руководилац Драмске секције „Весела дружина”, већ више од три деценије осмишљава и реализује читав низ културних и уметничких програма у школи, окупљајући велики број ученика свих разреда. Резултате драмске секције, поред успешних програма и приредби, које је кроз драмску секцију реализовала са ученицима, чини и низ оригиналних прозних и поетских текстова, чији су аутори наставница Соња и ученици под њеним менторством, а који су чинили основу сваког реализованог програма. У овој школској години написала је драмски текст „Лазар у свету нота“, у којем главну улогу има ученик са  проблемима из спектра аутизма. Представа је успешно реализована за новогодишњи програм.

Натавница организује представе и хуманитарне акције и на тај начин даје подршку  Удружењу БазиМили, удружењу које  је чланица Мреже организација за децу Србије (MODS), Чланица Савеза Аутизам Србија.

Већ шест година је ментор Читалачког клуба и члан је Главног читалачког жирија који се организује у оквиру акције Читалачки маратон под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Од самог почетка смо део ове сјајне акције, па се и ове године двадесетак ученика петог и седмог разреда прикључило Читалачком клубу.

Дугогодишња је сарадница Интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва „Табла“ који уређује Нишки Креативни студио где објављује радове својих ученика и своје радове у рубрици „Таблини песници“.

Наставница се бави хуманитарним радом и координатор је Подмлатка Црвеног крста у школи, разним културно-уметничким програмима анимира ученике да прикупљају и донирају средства деци на Косову, НУРДОРУ, Свратишту у Београду и свим ученицима у школи којима је неопходна нека врста подршке.

Као коруководилац Литерарне секције „Разиграно перо” са колегиницом Лидијом Марић Јовановић, Соња Миловановић остварила је импресивне резултате као ментор младим песницима на свим значајнијим литерарним фестивалима у Србији и региону. Кроз различите уметничке пројекте и радионице мотивисала је велики број ученика да негују и развијају свој литерарни таленат и учествују на такмичењима и конкурсима, што је у само четири последње године донело више од 200 награда и признања за чланове литерарне секције. Круна изузетног рада са ученицима на развијању њиховог талента јесу три прве награде за најбољу литерарну секцију 2020, 2021. и 2022. године на Републичком такмичењу литерарних секција које организују Министарство просвете, Друштво за српски језик и књижевност Србије и задужбина Десанке Максимовић.

Предан, квалитетан и креативан рад са ученицима кроз редовну и додатну наставу резултирали су великим бројем награда које су Соњини ученици освојили на такмичењима из српског језика и језичке културе, на Књижевној олимпијади и такмичењима рецитатора, као и великим бројем награда и признања на многобројним регионалним, републичким и међународним литерарним конкурсима и фестивалима.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Свечано обележен дан Светих Ћирила и Методија у Библиотеци...

У присуству бројних угледних гостију, међу којима су били Петар Гавриловић, заменик градоначелника,...

Обележено 220 година од Боја на Чокешини

Дана, 27. априла 2024. године, код споменика подигнутом у част чокешинским јунацима у порти...

Троноша: Принете ратарске свеће

ВИШЕ СТОТИНА ВЕРНИКА ИЗ ЛОЗНИЧКОГ КРАЈА И ОКОЛИНЕ, ПО ТРАДИЦИЈИ ДУГОЈ ВЕКОВИМА, ДОЧЕКАЛИ СУ...

ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“ 2024.

У недељу, 24. марта 2024. године, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је...

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ОТПОРА НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ 1941....

Јуче је у центру Доњег Добрића, испред просторија Месне заједнице, свечано откривена спомен-плоча која...

ОБЕЛЕЖЕНА 118. ГОДИШЊИЦА ОД РОЂЕЊА МОМЧИЛА ГАВРИЋА

Данас, 30. априла 2024. године Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница,...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име