ЛОЗНИЦА У ВАСКРШЊОЈ ПОРОДИЦИ СЕДАМ ЕВРОПСКИХ ГРАДОВА


Градско веће у Лозници је на петом редовном заседању прихватило позив из Мреже европских градова „Света недеља“ за заједнички наступ са градовима из још седам еврпских земаља да се укључи у празнично обележавање предстојећег Васкрса. Град Лозница и град Београд су били једини кандидати Министарства културе и Министарства туризма за приступање овој мрежи са два јединствена васкршња обичаја из нематеријалне културне баштине – Лозница по традиционалном приношењу и паљењу великих ратарских свећа у Манастиру Троноша, као и шарању јаја а Београд по светковању празника Лазареве суботе – врбице.

„Овај позив из Мреже „Света недеља и прослава Васкрса“ упућен из шпанског града Кордоба државама јужне Европе, међу којима су још Грчка и Румунија, права је шанса да у најлепшој слици, заједно са пријатељима из Румуније и Грчке, представимо Лозницу са богатством наслеђа у култури, историји, обичајима, традицији,.. То је у овом времену посве лепа и позитивна прича, топлија и ближа, којом смо као стари народ почаствовани и културно и верски. Много лепша и боља прича о нама у контексту сурове реалности о непријатним и неприхватљивим одлукама које долазе из Савета Европе по питању Косова, из Генералне скупштине Уједињених нација о давном рату у Босни и Херцеговини. Због свега тога овај позив за учешће у Мрежи европске Свете недеље поводом васкршњих празника радује, јер ће то бити размена и отварање широких путева у будућност, не само за Лозницу већ и Србију.

Тај вид повезивања ће говорити о нашем народу, историји, традицији и обичајима чиме ће се брисати све лажи којима би неки желели да нас понизе. Кроз овај пројекат биће много видљивији излазак наше земље и наше Лознице на светлу позорницу и европске и светске заједнице као аутохтоног и родољубивог народа на много ширем простору. Као људи који водимо овај град све ово имамо у виду и зато у овој иницијативи видимо шансе а не проблеме“, истакао је градоначелник Видоје Петровић.

Градско веће Лознице подржало је једногласним изјашњавањем реализацију овог пројекта и иницијативу за подизање споменика у Лозници, културном прегаоцу у Јадру током 19. века проти Игњатију Васићу и бившем епископу Шабачком Лаврентију, Живку Трифуновићу, некадашњем ђаку лозничке Гимназије.
Донета су решења о формирању координационих тела и тимова за израду и спровођење средњорочних планова развоја града Лознице.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Свечано обележен дан Светих Ћирила и Методија у Библиотеци...

У присуству бројних угледних гостију, међу којима су били Петар Гавриловић, заменик градоначелника,...

Обележено 220 година од Боја на Чокешини

Дана, 27. априла 2024. године, код споменика подигнутом у част чокешинским јунацима у порти...

Троноша: Принете ратарске свеће

ВИШЕ СТОТИНА ВЕРНИКА ИЗ ЛОЗНИЧКОГ КРАЈА И ОКОЛИНЕ, ПО ТРАДИЦИЈИ ДУГОЈ ВЕКОВИМА, ДОЧЕКАЛИ СУ...

ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“ 2024.

У недељу, 24. марта 2024. године, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је...

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ОТПОРА НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ 1941....

Јуче је у центру Доњег Добрића, испред просторија Месне заједнице, свечано откривена спомен-плоча која...

ОБЕЛЕЖЕНА 118. ГОДИШЊИЦА ОД РОЂЕЊА МОМЧИЛА ГАВРИЋА

Данас, 30. априла 2024. године Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница,...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име