Лозница у 2022. години: Ретроспектива

Град Лозница је, према устаљеној пракси, у 2022. години деловао економски одрживо  и хумано. У планирању  свих активности  кроз свеукупни буџет и друштвени живот приступило се друштвено одговорно како би се доспело до свих корисника, појединаца или организација.

Готово све важније саобраћајнице и тргови су реконструисани, а упоредо са регулацијом динамичког саобраћаја реализовано је више активности кроз пројекте на тзв. „мирујућем“ саобраћају.

У Лозници се, упоредо са издвајањима за социјално рањиве категорије грађана, мањинске заједнице и друга удружења, радило на стварању амбијента и буџетске подршке да се унапреде  прилике у просвети, кроз финансирање вишедневног учешћа ђака на републичким такмичењима и нових развојних пројеката.

Водимо вас хронолошки кроз догађајe у протеклој години.

Јануар:

Градоначелник Видоје Петровић је заједно директором Опште болнице Миланом Тодоровићем, координатором ковид одељења др Милорадом Тадићем и медицинским сестрама у новогодишњој ноћи обишао одељења педијатрије, гинекологије, породилиште, ковид службе и одељења Опште болнице и Дома здравља „Др Миленко Марин“ (Одељење пулмологије, Инфективно одељење, Службе хитне помоћи, Тријажна амбуланта службе опште медицине, Службу за здравствену заштиту деце) и том приликом уручио новогодишње пакетиће деци и новорођенчадима, као и пригодне поклоне здравственим радницима који су радно провели новогодишњу ноћ.

Фото: Град Лозница

Чланови Тима за будућност Лознице Марија Бабић, Душица Ковачевић и Стефан Симић уручили су  у име градоначелника Видоја Петровића и Града, мајци прворођене бебе у 2022. години пригодан пакет са неопходним стварима у првим данима живота новорођенчета и новчани износ од 52 хиљаде динара,  што је просечна нето зарада на територији Града.

Овај месец обележиле су бројне активности и манифестације посвећене Савиндану, школској слави.

Фото: Т.Ј.

У јануару нас је напустио поштовани и вољени епископ шабачки Лаврентије. Наша Епархија и Српска православна црква остала је без још једног оданог пастира и духовника, неуморног  хуманисте и Хришћанина, свог епископа и писца, његовог преосвештенства Лаврентија. Лозница и цело Подриње остало је без великог прегаоца који је снагом вере и љубави у изазовним временима уздизао духовне вредности.

Фото: Александар Стојановић

Фебруар:

У Научно-образовно културном центру у Тршићу, одржана је друга по реду колонија пустовања, коју су  посетили градоначелник Видоје Петровић, амбасадори Финске, Швајцарске и Белгије са супругама, Виолета Јовановић, председница Етно мреже и извршна директорка Националне алијансе за локално економски развој (НАЛЕД) са својим сарадницима, супруга Канадског амбасадора, директорка UNHCR-a, директорка UNICEF-a, директор USAID програма за добру енергију, директорка Канадског пословног клуба и чланица Међународног клуба жена. Они су током обиласка штандова на којима жене из градова широм Србије пустују вуну, изнели позитивне утиске о лепим и уникатним експонатима као и о овој традиционалној техници ручне радиности.

Фото: Град Лозница

Март:

Председник Србије Александар Вучић, у присуству председавајуће Минт групације, госпође Веи Чин Леи, њених сарадника, градоначелникa Лознице Видоја Петровића и представника локалне самоуправе, присуствовао свечаном отварању нове фабрике „Минта“ у Лозници, кинеске компаније за производњу ауто-делова, која  у Србији упошљава око 3.000 радника.

Фото: Град Лозница

У Вуковом дому културе свечано је почела 21. по реду манифестација „Свет жена“, коју под покровитељством града Лознице  организује Центар за културу „Вук Караџић“. Поздравну реч упутила је Милијана Сакић, професорка српског језика и књижевности, која је рекла да је поносна што може да се захвали свима који је организују и који разумеју да јачање положаја жена не значи слабљење положаја мушкараца.

Фото: Т.Ј.

Лозница је била домаћин конференције поводом новог програма прекограничне сарадње са БиХ.

У Лозници су у марту уручени кључеви за 30 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији Града Лознице. Станови су саграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, Потпројекат 8, на Лагатору, у Улици Ленке Дунђерски.

Фото: Т.Ј.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић посетио је наше најстарије суграђанке, Наду Лукић из Руњана, која је напунила 100 година и Загорку Раднић из Грнчаре, којој је 101. рођендан и уручио им том приликом у име градоначелника Видоја Петровића и Града Лознице, рођенданске торте и пригодне поклоне пожелевши им пре свега добро здравље и срећу.

Фото: Град Лозница

У Градској управи организован је пријем за чланове лозничког Џију Џицу клуба, носиоце три златне, једне сребрне и пет бронзаних медаља које су освојили 12. марта на Европском првенству у Будимпешти.

Април:

Десет аутобуских стајалишта улепшале су пешачке надстрешнице са мотивима града и представљају право освежење на градским саобраћајницима. 

Светом аријерејском литургијом, црквеним обредом и полагањем венаца у организацији града Лознице обележена је  218. годишњица од Боја на Чокешини. Био је то још један у низу историјских часова  Центра за културу у Лозници којем је, по традицији, на Лазареву суботу, присуствовао већи број грађана Поцерине и Јадра, поштовалаца ослободилачких ратова, омладине.

Фото: Т.Ј.

Лепи априлски дани покренули су реконструкцијз Крфске,Прешернове и улице Светозара Марковића у Месној заједници (МЗ) Филип Кљајић.

Градоначелник Видоје Петровић је у Градској кући организовао пријем за Растка Симића, вицешампиона на Европском омладинском првенству одржаном у Софији.

Мај: 

Обележено је 77 година од Дана победе над фашизмом, а отваран је и  15. Фестивал глумачких остварења у Вуковом дому културе.

Клубу малог фудбала Лозница Град 2018 освајио је Куп Србије у футсалу.

У Вуковом дому културе Ђурђица Станић, ђак генерације Основне школе „Јован Цвијић“, отворила је 51. Ђачки Вуков сабор, а име Града и градоначелника Видоја Петровића ђаке, учитеље и наставнике поздравила је професорка српског језика и књижевности Марија Бабић из Тима за будућност Лознице и пожелела им добродошлицу на једну од најзначајнијих култруних манифестација након чега је изведена опера „Дечја соба“.

Пласманом  МРК Лозница у Супер Б лигу, постигнут је историјски успех за лознички рукомет.

Јун:

У свечарском декору, весело и раздрагано средњошколци Лознице, из Гимназије, Техничке, Економске и Медицинске школе, на Тргу Јована Цвијића а потом и улицама града, са својим директорима и професорима учествовали су у матурантском дефилеу.

Фото: ТОГЛ

На Спасовдан, славу Града Лознице, Црквена општина Старолозничка, одржала је литургију, а потом и литију од Храма Покрова Пресвете Богородице до Трга Вука Караџића где је у присуству представника локалне самоуправе и великог броја грађана Лознице свечано освештан крст, мермерни споменик са натписима “Спаси Боже, народ свој“ и „Овим побеђуј“, подигнут у част јубилеја осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Фото: Т.Ј.

Лозница потписала меморандум о изради Плана развоја.

Свечаном академијом  у Вуковом дому културе, у присуству бројних пријатеља и угледних званица из политичког, привредног и културног живота обележен 16. јун – Дан града Лознице. На дан 16. јуна 1866. године, Лозница је постала  варошица у слободној Кнежевини Србији и зато овај значајан датум симболизује нови почетак и самосталност за нашу локалну самоуправу. То је датум који се од 2002. обележава као њен рођендан а од 27. децембра 2007. одлуком Скупштине Србије Лозница је добила статус града.

Фото: Град Лозница

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и  Александар Антић, директор предузећа Коридори Србије, заједно са градоначелником Лознице Видојем Петровићем, обишли су радове на брзој саобраћајници Лозница – Шабац, у атару месних заједница Ново Село и Лешница. Овом приликом пренели су задовољство досадашњим ангажовањем државе, владе и извођача радова. Најпре је градоначелник Лознице истакао да су се на лицу места уверили  да се и поред изузетно сложених прилика у којим се налазимо и ми  и глобално читав свет, радови одвијају по тачно утврђеној динамици.

Фото: Т.Ј.

Јул:

Првог јулског дана на лозничким улицама почео је са радом  СКЕН  КАР  СИСТЕМ, са циљем да  допринесе већој безбедности динамичког и мирујућег саобраћаја.

Канцеларија за младе Лозница у сарадњи са Градом Лозницом и Младим истраживачима Србије и ове године обележила је Међународни дан младих, 12. август.

Фото: КЗМ Лозница

Август:

Државном химном „Боже правде“, полагањем венаца на Споменик церским јунацима у Текеришу и обраћањима министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић и помоћника градоначелника Лознице Љубинка Ђокића обележена је 108. годишњица Церске битке, која представља једну од најзначајнијих и највећих победа српске војске у Првом светском рату.

Фото: Град Лозница

Јован  Кулезић,  ученик осмог разреда ОШ „Анта  Богићевић“, освојио је бронзану медаљу на Балканској информатичкој олимпијади, у тиму Србије.

Септембар:

По традицији, Химном Вуку, Стевана Стојановића Мокрањца и подизањем саборске заставе,  у недељу 18. септембра започела је завршна свечаност 89. Вуковог сабора. Свечаности су присуствовали –  саветник председника Србије за културу Дејан Савић,  академик проф. др Јован Делић, овогодишњи беседник на Сабору, представници Владе Републике Србије, суседних градова и општина, народни посланици, одборници, чланови Програмског савета Вукових сабора, Вукове задужбине, Матице Српске, представници Војске Србије и бројни грађани.

 Упућујући поздравну реч градоначелник Видоје Петровић истакао је  да је Вуково дело, чији смо настављачи, данас постало запис најбољих у најсрећнијим сатима, запис најбољих умова, какав је био и наш песник Васил Васко Попа, којем су, поводом стоте годишњице рођења посвећени овогодишњи програми, а који је, попут Вука, оставио немерљив залог добу које је одвећ стигло – „Храбрима да нас поведу у далеки свет и да нас овде учене опет врате и задрже“.

На готово сваком делу територије града Лознице активности путара и јавних комуналних предузећа су у новом замаху. Урађен је асфалт у Улици Војводе Степе и „тарупирање“ Штире, завршено асфалтирање Улице „Ленка Дунђерски“  на Лагатору. Са новоиграђених 48 паркинг места која су уређена у улици Војводе Мишића код нове зелене пијаце значајно се допринело растерећењу саобраћајне гужве у том делу града. Отворено је Још једно дечије игралиште у граду. Започета је реконструкција бетонског платоа испред Установе за физичку културу „Лагатор“.

Обележавање 78. годишњице од ослобођења Лознице у Другом светском рату протекло је у знаку комеморације на Партизанском гробљу и свечаном академијијом у Вуковом дому културе.

Град Лозница и градоначелник Видоје Петровић, добитници су признања“ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА  И КОНКУРЕНТНОСТИ ПОДУНАВЉА“, које додељују Медиа Инвент из Новог Сада, Институт Европских региона /IRE/ из Салзбурга и Унија послодаваца Србије.

Фото: Т.Ј.

Октобар:

С љубављу за најмлађе у Лозници почела Дечија недеља. под слоганом „Шта детету треба да одрасте до неба“.

Фото: Град Лозница

Настављено инфраструктурно уређење градских и сеоских путева. Уз подршку државе и средствима из локалног буџета свакодневно се виде нови путни правци, асфалтирају улице у месним заједницама горњег и доњег Јадра, приградским и градским зонама и четвртима, граде пешачке стазе, постављају банкине,  ничу спортски терени.

Комеморацијом крај хумке 2950 стрељаних мештана Јадра и Поцерине, у присуству представника Владе Србије и града Лознице из Драгинца, и овог 14. октобра,  упућена је  антиратна и антифашистичка порука да се злочини на цивилима више никада и нигде не понове.

Фото: Град Лозница

Лозница је започела изградњу атлетског стадиона, што је још један у низу показатеља да полако и сигурно постаје једини град у западној Србији који ће, уз већи изграђен фудбалски, добити и свој атлетски стадион, атлетске стазе на локацији која се налази између Установе за физичку културу Лагатор и хотела Ад Дринум у комплексу ранијег омладинског насеља.

На територији града Лознице завршена је изградња и шестог типског  дечијег игралишта. Никло је за кратко време, на локалитету КА  зграда са западне стране.

У порти цркве Покрова Пресвете Богородице , 18. октобра, је обележена 212. годишњица Боја на Лозници.

Фото: Т.Ј.

Радна група за израду Стратегије и Савет за развој урбаног подручја града Лознице су у октобру  започели израду овог програма чији је циљ увођење нових инструмената даљег територијалног развоја како би се ускладили са процесом прикључивања Европској унији. Лозница је изабрана као једно од дванаест урбаних подручја на којима ће се конкретне стратегије урбаног развоја тестирати са циљем успостављања националног модела за територијални развој на нивоу Србије.

Александр Лекић, освајач је  златне и две сребрне медаље у бодибилдингу и фитнесу  на Светском првенству  у Шпанији.

Фото: Град Лозница

Новембар:

Свечаном академијом у Вуковом дому културе пет лозничких школа које носе Вуково име обележиле су 8. новембар, Дан школе.

Државни секретар Министарства за јавна улагања Миљан Ранђеловић, са градоначелником Видојем Петровићем обишао градилиште новог фудбалског стадиона на Лагатору чија се изградња успешно приводи крају. Према речима градоначелника изнетих на објекту којим ће бити комплетно заокружена нова и постојећа спортска инфраструктура, радови се одвијају према утврђеној динамици тако да је реално да Лозница нови стадион по УЕФА стандардима добије на пролеће, до краја априла.

Фото: Т.Ј.

Децембар:

У Епископском двору у Шапцу одржан је први службени састанак Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Јеротеја са градоначелником Града Лознице Видојем Петровићем и његовим дугогодишњим сарадником Љубинком Ђокићем. Разговарано је о унапређењу сарадње, заједничким пројектима и решавању затечених проблема.

Фото: Т.Ј.

Лозница је обележила 15 година од добијања статуса града на свечаности којој су присусвовале бројне званице из политичког, привредног, културног и друштвеног живота.

Фото: Град Лозница

2022. годину градоначелник Видоје Петровић, закључио је пријемом организованим у Спортском центру Лагатор, за 271 ђака из 18 школских установа, када су им  уручени новогодишњи поклони, по десет хиљада динара и празнични пакети, дар њиховог града.

Током године потписано је и реализовано низ програма у области енергетске ефикасности, заштите животне средине и социјалне заштите.

Организовани су бројни програми Дечијег лета у амфитеатру цркве Покрова Пресвете Богородице, као и концерти великих регионалних звезда на саборишту у Тршићу и градском шеталишту.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име