Марија Ристановић – Крхка девојка, велика уметница

У Галерији „Мина Караџић“, у суботу 29. априла, отворена је друга изложба слика двадестогодишње Марије Ристановић, која је на бројне посетиоце оставила јак утисак.

Таленат младе уметнице, која болује од дистрофије мишића, многе је оставио без речи приликом прве изложбе у фебруару прошле године, а публика је и овога пута уживала у сликама хиперреализма и нестварном осећају који је Маријина уметност на њих пренела.

Отварајући изложбу, директорка Центра за културу “Вук Караџић”, мр Снежана Нешковић Симић, истакла je да као магистар сликарства две деценије ради са младима и сарађије са стотинама ученика школе цртања и сликања лозничког Центра за културу, никада није срела овакав таленат.

– Као организатори изложбе захвални смо породици Ристановић која нас је поново окупила да у овом простору уживамо у Маријином стваралаштву. Када смо се прошле године први пут сусрели с њеним радовима, били смо одушевљени и тешко је у пар речи изнети сва осећања која буде ове слике. На њима су и снага, и храброст, и срећа, и туга. Марија снагом своје воље надомешћује оно што јој је живот ускратио, преносећи осећања у свет уметности. Сва љубав и живот налазе се на овим делима – рекла је Нешковић Симић.

Маријин отац Милан Ристановић, објашњава да је у Галерији изложено 35 слика које су настале у протеклих годину дана.

„Марија већину времена проводи сликајући животиње, али и портрете светаца, манастира и свештеника, док је у последња три месеца интензивно радила на припреми изложбе“.

Марија je iнтересовање за цртање и таленат за сликање показивала је од малена и сходно томе наставила да негује свој хоби до данас. Из једног овако крхког бића  у сликама уткано је толико лепоте, љубави, страсти и енергије, која никога не може да остави равнодушним.

Изложба је продајног карактера, а већина слика је нашла своје власнике. Сва прикупњена новчана средства, као и први пут, намењена су обнови православних светиња.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Сунчана река: Пример очувања традиционалних вредности

Концепт сеоског туризама у етно селу "Сунчана река" одавно је развијен и препознат широм...

Библиотека Вуковог завичаја: Од усељеника до проналазача

Библиотека Вуковог завичаја представиће илустровану монографију Михајла Пупина „Од усељеника до проналазача“. У представљању ће,...

Промовиши своје туристичко газдинство на интернету

Љубав према Лозници и Јадру, очувању обичаја и традиционалних вредности, мотивисала нас је да...

СРП „Обедска бара“ – доживљај нетакнуте природе

Када сам први пут истраживао о Обедској бари, не могу рећи да ме истраживање...

Марија Ристановић – Крхка девојка, велика уметница

У Галерији „Мина Караџић“, у суботу 29. априла, отворена је друга изложба слика двадестогодишње...

Шта је остало у Тршићу после прославе Првог маја

Након првомајског празновања, када су сва лозничка излетиша била испуњена посетиоцима, традиционално дан после...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име