Мр пх. Ивана Катанић: Добре апотекарске праксе нема без посвећености

Поштујући своју традицију, ближу и даљу прошлост, идеја водиља града Лознице је да се удахне нова енергија за долазећа времена изазова и искушења.

„Тим за будућност Лознице“ је јединствен пројекат са циљем да се млади и образовани људи врате у свој родни град како би допринели развоју Лознице у свим областима и креирали будућност свог града, у коме ће живети и формирати породице.  

Борба лекара против коронавируса не би била могућа да у њој нису учествовали и наши фармацеути и да није све време постојало довољно лекова, како за пацијенте који су били позитивни на вирус, тако и за хроничне болеснике. Све време умногоме помаже и Иванина лепа реч и осмех.

Међу првих 18 најбољих на државним факултетима, у тиму се налази и Ивана Катанић, магистар фармације, која је тренутно на докторским студијама где проширује своја већ завидна знања из свих области фармације.

Пратила је своја интересовања и из друштвено-језичког смера Гимназије “Вук Караџић” у Лозници, неочекивано, продужила на студије фармације, где је открила љубав према рођеној сестри медицине која ће, верује, трајати током читавог живота.

“Док има лека, има и века”, кажу, а и Ивана се придружује овој народној мудрости. Истиче да је превенција важна подједнако као и лечење и да је главни проблем са којим се сви сусрећемо када је здравље у питању неблаговременост при посетама лекару, непоштовање себе и свог здравља, занемаривање вапаја које наше тело упућује, а које је днаас, више него икада, преплављено стресом, неактивношћу и нездравим стиловима живота генерално.

Велика опасност произилази и из узимања неадекватне терапије јер смо склони да сами себи будемо лекари и да насумице купујемо лекове, што често не само да не користи, већ и штети нашем организму, што она наводи као велики проблем и лошу навику на чијем искорењивању треба да радимо као појединци, али и као друштво.

Свесна је да за неке болести, ипак, нема лека, барем у времену у ком живимо и уколико је у питању узнапредовала фаза болести. Због тога је већ шест година волонтер Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, где несебично пружа подршку нашим најмлађима који су се прерано суочили са животним недаћама, и њиховим родитељима који успевају да се уздигну изнад очаја и да пронађу снагу тамо где је срећа одавно заспала.

Лозничани препознају Иванину посвећеност, искреност, као и љубав према животу и фармацији.

Тренутно ради при војсци, као дипломирани фармацеут у Министарству одбране чија јединица се налази у Клупцима, близу Лознице.

Аутор текста: Марија Бабић, мастер професор српског језика и књижевности, члан Тима за будућност Лознице

Повезани чланци

spot_img

Истражи

ЕкоЛОгично

Лозничка Канцеларија за младе организовала је током фебруара волонтерску акцију “ЕкоЛОгично” која је имала...

У ВУКОВОМ ЗАВИЧАЈУ ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ-ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ  ЧУВЕНЕ...

Професор др Бошко Сувајџић, са Филолошког факултета у Београду, један од саборских беседника у Вуковом...

Помоли се и замисли жељу: Знате ли зашто је...

Над  древним бунаром у етно селу Сунчана река двоје младих искористило је леп јануарски...

Изванредно вече озбиљно добре поезије и музике у Тршићу

Поетско-музички перформанс глумца Мирољуба Турајлије, песника Љубише Д. Динчића и Младена Лазића, уз пратњу...

Лозница у 2022. години: Ретроспектива

Град Лозница је, према устаљеној пракси, у 2022. години деловао економски одрживо  и хумано....

У мору ничега, нешто гласно: ДОБАР ВАМ ДАН

Нова песма Марије Шерифовић, под насловом ДОБАР ВАМ ДАН, до перфекције осликава актуелни период...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име