Почиње „Свет жена“

Свечано отварање манифестације „Свет жена“, која афирмише женско стваралаштво у различитим областима, одржаће се у четвртак, 3. марта 2022. године, с почетком у 19.00 часова, у Вуковом дому културе у Лозници.


Овогодишњу манифестацију отвориће пијаниста Матија Дедић. Концерт „Матија свира Арсена“ инспирисан је ванвременским нумерама чувеног кантаутора са ових простора – Арсена Дедића.

„Модерато кантабиле“, „Све што знаш о мени“, „Кућа поред мора“, „Твоје њежне године“ су само неке од нумера у којима ће посетиоци имати прилику да уживају. Аутор фотографије: Синиша Видовић


Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ од 2002. године организује програм под називом „Свет жена“ који континуирано негује вредности и афирмише стваралаштво жена из разноврсних области. Током двадесет година постојања кроз манифестацију приказан је живот и рад многих уметница, књижевница, научних радница, које су у прошлости обликовале пут за будуће генерације.


Директорица установе, мр Снежана Нешковић Симић, наглашава да су пред нама дани културних дешавања, изложбе, радионице, представе које сведоче женском савременом стваралаштву.


„С обзиром да ова манифестација баштини стваралаштво и мисију жена у свету, друштву, култури и науци, морамо се осврнути шта подразумева улога једне жене у овим најтежим тренуцима. Као мајке, супруге, сестре, кћерке, жене су стављене на искушење. Прве за пример јесу здравствене раднице јер њихово херојство и борба за наше здравље и животе није им допуштала да се врате кући својој деци и најмилијима. Радећи даноноћно, оне су се потпуно посветиле својој земљи и свом народу. Није важно да ли у уметности, науци, здравству, педагошком раду, политици, жене раде и стварају. Од славних преткиња до савремене жене линија је дуга и узлазна. Стреми будућности са храброшћу и самопоуздањем, па је успех загарантован“ објашњава Нешковић Симић.

Програм манифестације.

Улаз за све програме је слободан.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Представљена књига о Јевгенију Јевтушенку: Поглед у свет руског...

У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у уторак 22. августа, одржана је промоција књиге...

Стихови, музика и дух хуманости: Уметници освежили августовску ноћ...

Суштинска вредност савремене поезије нашла је своје место под чаробним ноћним небом кафеа Чуваркућа....

Вуков сабор 2023. – Повезивање с прошлошћу, очување идентитета,...

У срцу Тршића, лозничког села које одише духом српске прошлости, Центар за културу “Вук...

Храбре и самосталне: Жене кроз векове пишу своје приче

Самосталност жена је блистава мелодија која одзвања кроз векове, доносећи промене, храброст и инспирацију...

Од мајчиних руку до светих зидова: Ново издање књиге...

У сусрет централном обележавању великог јубилеја-150 година од освећења храма, на Приљевима, у...

Обележен Дан младих у Лозници: Сјајна манифестација ентузијазма, креативности...

У петак је у Лозници свечано обележен Дан младих под слоганом "Волонтирајмо за будућност",...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име