Почиње „Свет жена“

Свечано отварање манифестације „Свет жена“, која афирмише женско стваралаштво у различитим областима, одржаће се у четвртак, 3. марта 2022. године, с почетком у 19.00 часова, у Вуковом дому културе у Лозници.


Овогодишњу манифестацију отвориће пијаниста Матија Дедић. Концерт „Матија свира Арсена“ инспирисан је ванвременским нумерама чувеног кантаутора са ових простора – Арсена Дедића.

„Модерато кантабиле“, „Све што знаш о мени“, „Кућа поред мора“, „Твоје њежне године“ су само неке од нумера у којима ће посетиоци имати прилику да уживају. Аутор фотографије: Синиша Видовић


Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ од 2002. године организује програм под називом „Свет жена“ који континуирано негује вредности и афирмише стваралаштво жена из разноврсних области. Током двадесет година постојања кроз манифестацију приказан је живот и рад многих уметница, књижевница, научних радница, које су у прошлости обликовале пут за будуће генерације.


Директорица установе, мр Снежана Нешковић Симић, наглашава да су пред нама дани културних дешавања, изложбе, радионице, представе које сведоче женском савременом стваралаштву.


„С обзиром да ова манифестација баштини стваралаштво и мисију жена у свету, друштву, култури и науци, морамо се осврнути шта подразумева улога једне жене у овим најтежим тренуцима. Као мајке, супруге, сестре, кћерке, жене су стављене на искушење. Прве за пример јесу здравствене раднице јер њихово херојство и борба за наше здравље и животе није им допуштала да се врате кући својој деци и најмилијима. Радећи даноноћно, оне су се потпуно посветиле својој земљи и свом народу. Није важно да ли у уметности, науци, здравству, педагошком раду, политици, жене раде и стварају. Од славних преткиња до савремене жене линија је дуга и узлазна. Стреми будућности са храброшћу и самопоуздањем, па је успех загарантован“ објашњава Нешковић Симић.

Програм манифестације.

Улаз за све програме је слободан.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Међународни Дан матерњег језика: О бечким сећањима на Вука,...

Међународни Дан матерњег језика, 21. фебруар је  и ове године у Тршићу окупио посленике...

Светлост језика: Прослава Међународног дана матерњег језика уз поезију...

У среду, 21. фебруара 2024. године, у организацији Центра за културу "Вук Караџић" и...

У Бечу обележено 160 година од смрти Вука Стефановића...

На старом бечком бидермајерском гробљу Светог Марка (St. Marx), у трећем бечком округу, на...

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име