Дигитална деменција: Млади под контролом… Шта чинити?

У Омладинском центру у Лозници, у петак, 25. Фебруара 2022. године, одржана је промоција приручника “Млади под контролом… Дигитална деменција! Шта чинити?“, аутора Недељка В. Јовића, психолога и писца из Београда.


Несумњиво је да је привилегија живети у ери дигиталне револуције, користећи све благодати дигитализације, интернета и глобалне повезаности, која омогућава лак доступ информацијама, решава проблем физичке удаљености и потенцијално своди цео свет на ‘’глобално село’’. Ове предности су условиле да цела планета незадрживо хрли ‘’грлом у јагоде’’, тј. несвесно (или свесно?) анемарује евидентне опасности које са собом носи ‘’експлозија дигиталних технологија’’ и процес дигитализације.

Јовић истиче, са аспекта социјалне психологије, да проблем злоупотребе личних информација је главни проблем данашњице, коме су посебно изложени млади (адолесценти) као највулнерабилнија популација и предлаже решење у бихејвиоларном уговору.
„Уговор о понашању, то јести писани уговор између детета и родитеља који наглашава шта дете (адолесцент) треба да ради и какве награде или казне следе за извршавање или избегавање обавеза из уговора, показали су се изузетно делотворни са децом, старијом омладином и одраслима. Слушање, резоновање, дијалог, дискусија и преговарање јесу део процеса код стварања уговора, а то адолесценту даје велику слободу, и он осећа да има одређени удео у одлучивању, и због тога постаје кооперативнији“, објашњава психолог.


Сам уговор између родитеља и деце пролази кроз више фаза, а аутор у приручнику износи и резултате пилот пројекта који показују изузетну успешност и значајно побољшање у обрасцу понашања код младих.

Колико је данас самоконтрола битна код младих људи, само је једно од питања којим се бави аутор.

Поред промоције књиге одржана је и интерактивна радионица кроз коју су учесници упознати са негативним аспектима дигиталне ере, односно, које се то промене у личности, а изазване су злоупотребом и несавесним коришћењем интернета.

Посебан приступ и начин комуникације аутора књиге са присутнима створили су пријатну атмосферу, те је остварена комуникација допринела свеопштем осећају успешности самог догађаја, али и кључни одговори који чине суштину трибине.


Како не бисмо дошли до питања „ШТА ЧИНИТИ“, потребно је успоставити контролу код младих уз помоћ правила, ограничења , тачније функционалних образаца понашања, закључак је трибине која је одржана у организацији лозничког Центра за културу „Вук Караџић“.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име