Дигитална деменција: Млади под контролом… Шта чинити?

У Омладинском центру у Лозници, у петак, 25. Фебруара 2022. године, одржана је промоција приручника “Млади под контролом… Дигитална деменција! Шта чинити?“, аутора Недељка В. Јовића, психолога и писца из Београда.


Несумњиво је да је привилегија живети у ери дигиталне револуције, користећи све благодати дигитализације, интернета и глобалне повезаности, која омогућава лак доступ информацијама, решава проблем физичке удаљености и потенцијално своди цео свет на ‘’глобално село’’. Ове предности су условиле да цела планета незадрживо хрли ‘’грлом у јагоде’’, тј. несвесно (или свесно?) анемарује евидентне опасности које са собом носи ‘’експлозија дигиталних технологија’’ и процес дигитализације.

Јовић истиче, са аспекта социјалне психологије, да проблем злоупотребе личних информација је главни проблем данашњице, коме су посебно изложени млади (адолесценти) као највулнерабилнија популација и предлаже решење у бихејвиоларном уговору.
„Уговор о понашању, то јести писани уговор између детета и родитеља који наглашава шта дете (адолесцент) треба да ради и какве награде или казне следе за извршавање или избегавање обавеза из уговора, показали су се изузетно делотворни са децом, старијом омладином и одраслима. Слушање, резоновање, дијалог, дискусија и преговарање јесу део процеса код стварања уговора, а то адолесценту даје велику слободу, и он осећа да има одређени удео у одлучивању, и због тога постаје кооперативнији“, објашњава психолог.


Сам уговор између родитеља и деце пролази кроз више фаза, а аутор у приручнику износи и резултате пилот пројекта који показују изузетну успешност и значајно побољшање у обрасцу понашања код младих.

Колико је данас самоконтрола битна код младих људи, само је једно од питања којим се бави аутор.

Поред промоције књиге одржана је и интерактивна радионица кроз коју су учесници упознати са негативним аспектима дигиталне ере, односно, које се то промене у личности, а изазване су злоупотребом и несавесним коришћењем интернета.

Посебан приступ и начин комуникације аутора књиге са присутнима створили су пријатну атмосферу, те је остварена комуникација допринела свеопштем осећају успешности самог догађаја, али и кључни одговори који чине суштину трибине.


Како не бисмо дошли до питања „ШТА ЧИНИТИ“, потребно је успоставити контролу код младих уз помоћ правила, ограничења , тачније функционалних образаца понашања, закључак је трибине која је одржана у организацији лозничког Центра за културу „Вук Караџић“.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Изложба у Тршићу: Уметност створена моторном тестером

Изложба насталих радова у овогодишњој Међународној мултимедијалној студентској ликовној колонији отворена је у недељу,...

Свечано обележен дан Светих Ћирила и Методија у Библиотеци...

У присуству бројних угледних гостију, међу којима су били Петар Гавриловић, заменик градоначелника,...

Обележено 220 година од Боја на Чокешини

Дана, 27. априла 2024. године, код споменика подигнутом у част чокешинским јунацима у порти...

Троноша: Принете ратарске свеће

ВИШЕ СТОТИНА ВЕРНИКА ИЗ ЛОЗНИЧКОГ КРАЈА И ОКОЛИНЕ, ПО ТРАДИЦИЈИ ДУГОЈ ВЕКОВИМА, ДОЧЕКАЛИ СУ...

ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“ 2024.

У недељу, 24. марта 2024. године, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је...

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ОТПОРА НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ 1941....

Јуче је у центру Доњег Добрића, испред просторија Месне заједнице, свечано откривена спомен-плоча која...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име