Безвремене нити Драгице Чечарић са Прислоницом

Током протеклог викенда српски национални инструмент – фрула, изложбе, беседе, песници и здравичари обележили су јубиларни, 35. Сабор фрулаша у Прислоници.

На овогодишњем Сабору, поред учешћа око 50 фрулаша из готово свих делова наше земље, који су се такмичили у шест категорија, представљени су и прегаоци изворног стваралаштва овог дела Србије, међу којима су и академски уметници, беседници и предавачи, а све у циљу промоције и очувања традиције српског народа и његовог наслеђа.

Прислоница је по традицији стециште најбољих фрулаша Србије. Фото: Горица Чечарић


Љубитељи Сабора фрулаша у Прислоници имали су прилику да уживају у виртуозном извођењу најбољих српских фрулаша али и у монодрами „Светозар Трећи“ коју је извео глумац Иван Перковић, те у вечерњем концерту Александра Тирнанића и Дејана Ђекића, док је у селу крај Чачка у склопу манифестације отворена изложба слика од вуне Драгице Чечарић, под називом „Безвремене нити повезују“.

Уметница, пореклом из Чачка, дипломирала је Дизајн текстила и одеће, тренутно ради на мастер тези под називом „Еквилибријум“ на универзитету у Љубљани, а дизајнерка је текстила и савременог одевања са дугогодишњим радним искуством и низом запажених модних ревија у земљи и региону.

Фото: Горица Чечарић


Приликом уметничког рада служи се интердисциплинарним приступом, видљивим приликом креирања идеје, технолошких процеса, обликовања и крајњег резултата. Уз континуирано образовање и развој, активан рад, посвећеност и страст према дизајну и текстилу.


Чечарићева истиче да је таленат наследила од мајке Милице, Прислончанке, а како каже „без корена се не може“, те у свом раду спаја традицију и модерно.


„Један од три циклуса мојих радова ”Рудник мојих снова” у оквиру којег сам се бавила истраживањем трансгресивних могућности медија филца, инспирисани су мојом љубављу према природним материјалима и тканинама, плетивом, предивом и влакном. Одабрала сам филц (пустовану вуну) као материјал за рад,који ми је био значајан због његове дуге традиције (пустовање као најстарија техника обраде текстила), специфичност израде (која не подразумева строгу репетитивну структуру ткања) и способност трансформације у пуноправно средство ликовног израза током друге половине XX века“, објашњава уметница.

Фото: Горица Чечарић


Два рада,“Умрежавање” и “Конекција”,мајке Милице Чечарић, саставни су део изложбе “Безвременске нити спајају“.

Организатори 35. Сабора су Месна заједница Прислоница , Туристичка организација Чачка, Културно просветна заједница Чачка и Савет Сабора Фрулаша, под покровитељством Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство културе и град Чачак.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Представљена књига о Јевгенију Јевтушенку: Поглед у свет руског...

У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у уторак 22. августа, одржана је промоција књиге...

Стихови, музика и дух хуманости: Уметници освежили августовску ноћ...

Суштинска вредност савремене поезије нашла је своје место под чаробним ноћним небом кафеа Чуваркућа....

Вуков сабор 2023. – Повезивање с прошлошћу, очување идентитета,...

У срцу Тршића, лозничког села које одише духом српске прошлости, Центар за културу “Вук...

Храбре и самосталне: Жене кроз векове пишу своје приче

Самосталност жена је блистава мелодија која одзвања кроз векове, доносећи промене, храброст и инспирацију...

Од мајчиних руку до светих зидова: Ново издање књиге...

У сусрет централном обележавању великог јубилеја-150 година од освећења храма, на Приљевима, у...

Обележен Дан младих у Лозници: Сјајна манифестација ентузијазма, креативности...

У петак је у Лозници свечано обележен Дан младих под слоганом "Волонтирајмо за будућност",...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име