Новинар – Живот са роком трајања

Новинари који прате и извештавају о свим догађајима у друштву, пролазе кроз низ тешкоћа које ова професија производи. Тешко је истовремено задовољити оправдано интересовање свих, за оно што нам се догађа, а при томе, поштовати „златна правила“ професије. Правовремено информисање јавности, често, и „ексклузива“- бити бржи од других, такође производе стрес, а неретко и за њих тешке последице.


„Јурњава“ за информацијама, брзо прослеђивање или ношење у редакцију, за последицу има и то да, новинари у просеку живе краће од већине других људи, а према статистици, веома су подложни изненадним болестима, попут инфаркта, шлога, стреса…са врло честим фаталним исходом.
Целовито и објективно информисање, чути и другу страну, пречесто суочени са „морањем“ да искључе емоције у болним и тужним догађањима, бити непристрасан, веома компликује живот новинара.
Томе се сигурно могу додати запостављање породице, родбине, пријатеља, људи које волиш, мањак приватног и друштвеног живота, јер новинар мора увек бити у приправности и спреман да задовољи потребе гласила, уредника, јавности – мора бити „стално будан“.


Друштвени положај новинара је веома тежак и недовољно вреднован и цењен. Зато нам је и медијска активност обојена више тамнијим, него светлим бојама, а информативни простор веома загађен, таблоидан, сензационалистичан, необјективан, крњ.
Ипак, новинари су само људи са свакодневним тешкоћама, а опет са ширим увидима у друштвене појаве, што додатно компликује и скраћује животни век.


Просечан животни век новинара у Србији је око 55 година, а они ретки срећници који дочекају пензију њу уживају у просеку око шест година, податак је Независног друштва новинара Војводине.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Свечано обележен дан Светих Ћирила и Методија у Библиотеци...

У присуству бројних угледних гостију, међу којима су били Петар Гавриловић, заменик градоначелника,...

Обележено 220 година од Боја на Чокешини

Дана, 27. априла 2024. године, код споменика подигнутом у част чокешинским јунацима у порти...

Троноша: Принете ратарске свеће

ВИШЕ СТОТИНА ВЕРНИКА ИЗ ЛОЗНИЧКОГ КРАЈА И ОКОЛИНЕ, ПО ТРАДИЦИЈИ ДУГОЈ ВЕКОВИМА, ДОЧЕКАЛИ СУ...

ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“ 2024.

У недељу, 24. марта 2024. године, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је...

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ОТПОРА НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ 1941....

Јуче је у центру Доњег Добрића, испред просторија Месне заједнице, свечано откривена спомен-плоча која...

ОБЕЛЕЖЕНА 118. ГОДИШЊИЦА ОД РОЂЕЊА МОМЧИЛА ГАВРИЋА

Данас, 30. априла 2024. године Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница,...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име