Доктор ветеринарске медицине Драган Спасојевић: ШИРИТЕ ЉУБАВ ПРЕМА СВЕМУ ШТО ЖИВИ

Човек, као најсавршеније биће, као биће најблиставијег ума, поставио је себе на пијадестал природе додељујући себи титулу господара света и власника свих других облика живота.

Сведоци смо да нас природа неретко у томе демантује кроз разне природне катастрофе, земљотресе, поплаве, цунамије, урагане, вулканске ерупције… Ми смо само један делић у мозаику природе и што пре то схватимо и почнемо бринути о другим живим бићима, па и о неживој природи, подједнако као о себи, боље ће нам бити.

Такав правилан и позитиван однос према другим јединкама било које врсте још одмалена изградио је наш суграђанин Драган Спасојевић, који представља пример како треба посматрати живи свет и поступати према њему.

Драган је доктор ветеринарске медицине који је студије завршио пре пет година са веома високим просеком, али сматра да то није мерило знања и да се учење не завршава стицањем дипломе већ да се оно наставља и након завршетка студија и ,практично, током читавог живота.

„Сплет околности довео ме је на Факултет ветеринарске медицине, кога сам заволео на самом почетку. Током студија, марљиво сам радио и учио, тако да сам пред крај студија одабрао да се прeвасходно бавим псима, мачкама и егзотичним животињама. Интересовање за ову област ветеринарске медицине у Лозници није на завидном нивоу, посебно када је реч о егзотичним животињама које су тек у повоју у нашем граду, међутим, одлука да се бавим баш овим животињским врстама првенствено је емотивне природе“, истиче Спасојевић.

Млади лознички ветеринар објашњава да нам животиње враћају троструко сву љубав коју им пружимо и да је од непроцењиве важности за развој људске личности окруженост другим живим бићима и увиђање њихових потреба, како физиолошких, тако и оних за бригом, пажњом и љубављу.

 Због тога, кућни љубимци су један од важнијих фактора за стварање емпатије код деце и за грађење њиховог осећаја за место у овом свету, у овом хаосу препуном дивних различитости и индивидуалности. Тако схватају да, поред сопствених, треба да поштују и уважавају и туђе жеље и потребе што представља добар пут ка формирању здраве личности и доброг карактера.

Када се ради о избору кућног љубимца, што је питање које често добија, он наводи да се са том одлуком не може погрешити јер је сваки љубимац посебан на свој начин и да избор треба направити сходно својим интересовањима. Оно што је најважније јесте добро се информисати о условима држања, исхрани, нези, понашању и најчешћим поремећајима здравственог стања нашег будућег безусловног пријатеља.

Са градоначелником Лознице и колегама из Тима за будућност на концерту Нела Карајлића у Тршићу

Драган је део је Тима за будућност Лознице који је, на иницијативу градоначелника Видоја Петровића, окупио најбоље дипломце из својих области са задатком да свако из угла своје струке да лични допринос развоју града у различитим областима друштвеног живота, а примарно је ангажован као шеф зоохигијенске службе у нашем граду.

Константно ради на свом личном и професионалном развоју што саветује свима јер промена окружења, па чак и света, увек креће од нас самих.

Драган и Биљана Цекић, сада већ чувена „Дара из Јасеновца“ приликом посете Лозници

Аутор текста: Марија Бабић, мастер професор српског језика и књижевности

Фотографије: Приватна архива

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Светлост језика: Прослава Међународног дана матерњег језика уз поезију...

У среду, 21. фебруара 2024. године, у организацији Центра за културу "Вук Караџић" и...

У Бечу обележено 160 година од смрти Вука Стефановића...

На старом бечком бидермајерском гробљу Светог Марка (St. Marx), у трећем бечком округу, на...

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име