Тршић-Троноша прво је добро проглашено за културни предео

У складу са Конвенцијом о пределу Савета Европе, као јединствени спој природних и створених вредности Тршић и Троноша, као један од основних елемената природног и културног наслеђа који доприносе добробити човечанства и јачању европског идентитета, налазе се на листи заштићених предела.

Тршић се 2021. године нашао у конкуренцији Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) за најлепше село на свету.

На основу студије заштите за подручје „Културни предео Тршић-Троноша“, Завода за заштиту природе Србије Влада Републике Србије донела је 2019. године Уредбу о проглашењу Предела изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша, како би се очувала непокретна културна добра, природне вредности, специфична конфигурација терена и регионална различитост карактера предела, а због јединственог споја природних и створених вредности.

Природне вредности подручја чине очувани комплекси аутохтоних сладуново-церових и других шума, док је од укупно 145 заштићених дивљих врста биљака и животиња, 83 су заштићене, а 62 врсте припадају категорији строго заштићених као што је зеленика или божиковина ((Ilex aquifolium. L.). Приобални појас водотокова је станиште водоземаца и гмизаваца са 11 заштићених врста. Од фауне птица издаваја је присуство средњег детлића (Dendrocopos medius), русог сврачка (Lanius collurio) и виноградарске стрнадице (Emberiza hortulana), као врста од међународног значаја.

У фауни сисара забележено је 52 врсте, а фауна слепих мишева представљена је са 18 строго заштићених врста.

Испред Вукове спомен куће од 2002. године пригодним програмом обележава се Мађународни дан матерњег језика 21. фебруар.

У заштићеном подручју, као вредности настале током времена, у категорији непокретно културно добро су „Спомен кућа Вука Стефановића Караџића” са околином, као и „Манастир Троноша”.

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, посвећена очувању језика, писма и усмене књижевности, установљена је 1933. године као сећање на реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића.

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, која се одржава од 1933. године у Тршићу, треће недеље у септембру, чини део нематеријалног културног наслеђа, као и јединствен православни обичај изливања и паљења ратарских свећа на Велики четвртак у манастиру Троноша.

Предео изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“ простире се на територији од 1802,57 ха, на територији града Лознице.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име