Тршић-Троноша прво је добро проглашено за културни предео

У складу са Конвенцијом о пределу Савета Европе, као јединствени спој природних и створених вредности Тршић и Троноша, као један од основних елемената природног и културног наслеђа који доприносе добробити човечанства и јачању европског идентитета, налазе се на листи заштићених предела.

Тршић се 2021. године нашао у конкуренцији Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) за најлепше село на свету.

На основу студије заштите за подручје „Културни предео Тршић-Троноша“, Завода за заштиту природе Србије Влада Републике Србије донела је 2019. године Уредбу о проглашењу Предела изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша, како би се очувала непокретна културна добра, природне вредности, специфична конфигурација терена и регионална различитост карактера предела, а због јединственог споја природних и створених вредности.

Природне вредности подручја чине очувани комплекси аутохтоних сладуново-церових и других шума, док је од укупно 145 заштићених дивљих врста биљака и животиња, 83 су заштићене, а 62 врсте припадају категорији строго заштићених као што је зеленика или божиковина ((Ilex aquifolium. L.). Приобални појас водотокова је станиште водоземаца и гмизаваца са 11 заштићених врста. Од фауне птица издаваја је присуство средњег детлића (Dendrocopos medius), русог сврачка (Lanius collurio) и виноградарске стрнадице (Emberiza hortulana), као врста од међународног значаја.

У фауни сисара забележено је 52 врсте, а фауна слепих мишева представљена је са 18 строго заштићених врста.

Испред Вукове спомен куће од 2002. године пригодним програмом обележава се Мађународни дан матерњег језика 21. фебруар.

У заштићеном подручју, као вредности настале током времена, у категорији непокретно културно добро су „Спомен кућа Вука Стефановића Караџића” са околином, као и „Манастир Троноша”.

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, посвећена очувању језика, писма и усмене књижевности, установљена је 1933. године као сећање на реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића.

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, која се одржава од 1933. године у Тршићу, треће недеље у септембру, чини део нематеријалног културног наслеђа, као и јединствен православни обичај изливања и паљења ратарских свећа на Велики четвртак у манастиру Троноша.

Предео изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“ простире се на територији од 1802,57 ха, на територији града Лознице.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Изложба у Тршићу: Уметност створена моторном тестером

Изложба насталих радова у овогодишњој Међународној мултимедијалној студентској ликовној колонији отворена је у недељу,...

Свечано обележен дан Светих Ћирила и Методија у Библиотеци...

У присуству бројних угледних гостију, међу којима су били Петар Гавриловић, заменик градоначелника,...

Обележено 220 година од Боја на Чокешини

Дана, 27. априла 2024. године, код споменика подигнутом у част чокешинским јунацима у порти...

Троноша: Принете ратарске свеће

ВИШЕ СТОТИНА ВЕРНИКА ИЗ ЛОЗНИЧКОГ КРАЈА И ОКОЛИНЕ, ПО ТРАДИЦИЈИ ДУГОЈ ВЕКОВИМА, ДОЧЕКАЛИ СУ...

ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“ 2024.

У недељу, 24. марта 2024. године, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је...

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ОТПОРА НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ 1941....

Јуче је у центру Доњег Добрића, испред просторија Месне заједнице, свечано откривена спомен-плоча која...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име