Тршић-Троноша прво је добро проглашено за културни предео

У складу са Конвенцијом о пределу Савета Европе, као јединствени спој природних и створених вредности Тршић и Троноша, као један од основних елемената природног и културног наслеђа који доприносе добробити човечанства и јачању европског идентитета, налазе се на листи заштићених предела.

Тршић се 2021. године нашао у конкуренцији Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) за најлепше село на свету.

На основу студије заштите за подручје „Културни предео Тршић-Троноша“, Завода за заштиту природе Србије Влада Републике Србије донела је 2019. године Уредбу о проглашењу Предела изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша, како би се очувала непокретна културна добра, природне вредности, специфична конфигурација терена и регионална различитост карактера предела, а због јединственог споја природних и створених вредности.

Природне вредности подручја чине очувани комплекси аутохтоних сладуново-церових и других шума, док је од укупно 145 заштићених дивљих врста биљака и животиња, 83 су заштићене, а 62 врсте припадају категорији строго заштићених као што је зеленика или божиковина ((Ilex aquifolium. L.). Приобални појас водотокова је станиште водоземаца и гмизаваца са 11 заштићених врста. Од фауне птица издаваја је присуство средњег детлића (Dendrocopos medius), русог сврачка (Lanius collurio) и виноградарске стрнадице (Emberiza hortulana), као врста од међународног значаја.

У фауни сисара забележено је 52 врсте, а фауна слепих мишева представљена је са 18 строго заштићених врста.

Испред Вукове спомен куће од 2002. године пригодним програмом обележава се Мађународни дан матерњег језика 21. фебруар.

У заштићеном подручју, као вредности настале током времена, у категорији непокретно културно добро су „Спомен кућа Вука Стефановића Караџића” са околином, као и „Манастир Троноша”.

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, посвећена очувању језика, писма и усмене књижевности, установљена је 1933. године као сећање на реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића.

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, која се одржава од 1933. године у Тршићу, треће недеље у септембру, чини део нематеријалног културног наслеђа, као и јединствен православни обичај изливања и паљења ратарских свећа на Велики четвртак у манастиру Троноша.

Предео изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“ простире се на територији од 1802,57 ха, на територији града Лознице.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Представљена књига о Јевгенију Јевтушенку: Поглед у свет руског...

У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у уторак 22. августа, одржана је промоција књиге...

Стихови, музика и дух хуманости: Уметници освежили августовску ноћ...

Суштинска вредност савремене поезије нашла је своје место под чаробним ноћним небом кафеа Чуваркућа....

Вуков сабор 2023. – Повезивање с прошлошћу, очување идентитета,...

У срцу Тршића, лозничког села које одише духом српске прошлости, Центар за културу “Вук...

Храбре и самосталне: Жене кроз векове пишу своје приче

Самосталност жена је блистава мелодија која одзвања кроз векове, доносећи промене, храброст и инспирацију...

Од мајчиних руку до светих зидова: Ново издање књиге...

У сусрет централном обележавању великог јубилеја-150 година од освећења храма, на Приљевима, у...

Обележен Дан младих у Лозници: Сјајна манифестација ентузијазма, креативности...

У петак је у Лозници свечано обележен Дан младих под слоганом "Волонтирајмо за будућност",...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име