Духовно саборовање у част хришћанског заштитника на Мачковом камену

Спомен храм на Мачковом камену, код Крупња и Љубовије, пославио је крсну славу Светог Стефана Високог, заштитника хришћанства на балкану, сина цара Лазара и царице Милице.

Слава храма на Мачковом камену посвећена Светом Стефану Високом сину царала Лазара и Царице Милице

 Пре резања славског колача, свештеници Рађевине и Азбуковице служили су  свету литургију. На ову духовну светковину, коју је благословио епископ шабачки Јеротеј, чијој епархији Спомен храм и припада, стигао је велики број људи из Рађевине, Јадра, Азбуковице, из Републике Српске и расејања. Дошли су да саборорују и да се, како каже Петар Банковић из Лознице, Богу помоле за спас својиј најближих и рода свога.

 Саборно и, с љубављу, људи се дружили после богослужења, на древни начин како Србин славу слави.Богомоља је подигнута на 100-годишицу од завршетка Великог рата, у знак сећања и поштовања према српским див јунацима, који су положили животе бореће се у биткама на Дрини и на Мачковом камену. У храму је сјајно уређена поставка, која сведочи о херојству нашег рода.

-Свети Високи Стефан, осим што је био заштитник хришћана на Балкану, учио нас је јединству, слози, саборности и љубављу према Богу, роду и отаџбини -рекао је протојереј стварофор Стојадин Павловић, који је био на челу одбора који је подигао светињу. -Народ Рађевине, Јадра и Азбуковице достојан је имена онога коме је посвећена богомоља, јер где год да су отишли да живе, раде, представљају свој роду или да га бране, показали су да истински православци, хришћани, Срби, родољуби, правдољуби и човекољупци.Људи овог краја су, и ван родног краја, дали допринос не само грађењу храмова, већ ширењу вере наше, знајући шта значи храм Бога живота.
И изградња ове богомоље, рекао је прота Стојадин, показала је да су овдашњи људи вечно захвални својим славним прецима, њиховим светлим делима, али и сјајни настављачи оног што је најсветије и најсветије у нашем роду“.
-Одазвали су се да подигнемо овај дивни Спомен храм на легендарном Мачковом камену, да се у њему и око њега окупљамо и договарамо шта најбоље можемо да урадимо за отаџбину и род,

 Чувајмо јединство рода нашега, како нас је учио Свети Стефан Високи, боримо се против сваког зла овог времена, чувајмо породице своје и молимо се Вогу за спасење - рекао је прота Павловић. -Православно  и читаво хришћанство  вапи за јединством.У времену јунака којима је посвећен овај храм нису се сви хришћани показали као добри, већ су нас нападали и убијали. Срећом то нико од православних, овде није чинио.Не дозволимо да се ништа  ружно не понови.


 Мр Игор Брауновић, председник Удружење "Наша Дрина", чије је седиште у оближњем Малом Зворнику, каже да је "велика ствар што српски јунаци да Дрине и Мачковог камена, кроз овај храм, имају свој духовни дом, који су давно заслужили, дајући за свој род највише што се може дати - своје животе.

 - Док поштујемо своје славне претке и наша света места, од Косова и Метохије до Острога, од Троноше до Свете Горе, од Тавне до Јерусалима, нема зиме за наш род и нашу отаџбина  - поручио је Брауновић, и сам див јунак али из најновијих ратова за слободу нашег народа и наше државе. 
- Мачков камен и јесте месте са ког, поред осталог, непрестано и неуморно треба да шаљемо поруку да је Косово и Метохија било, јесте и биће увек света српска земља и да је из наших срца не може ником и ничим да исчупа.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име