Мостови пријатељства

У склопу пројекта „Мостови пријатељства“, који реализују Удружење грађана „Реч и дело“, организована је online презентација песника из Лознице.

Осим аутора који су представили своје стваралаштво, новинарка телевизије Подриње, Татјана Јовичић говорила је о недавно преминулом проф. Драгану Тошићу, који је оставио дубок траг на културном небу Лознице.

„Професор Драган Тошић, био је пре свега вољен посленик културе града Лознице, управо јер је био необичан и свој, и није се уклапао у стандардне оквире. Био је ванвременска и вансеријска личност.

Гаго је био мој пријатељ. Отворио ми је врата лозничких медија, веровао у мене и до задњег дана био мој стуб сигурности, орјентир и критичар. Захвална сам за све набројано, посебно за последње. Искрену, стручну, праведну и лековиту критику могли смо добити само од нашег Драгана, а са њом смо могли и да напредујемо како у раду, тако и као личности.

Гагин живот су били књиге, писање, читаоци, пријатељи и свакодневна полемика о свим животним проблемима. Имао је мудрост и дар да продре у суштину сваке теме, а посебно у поетику нечијег пера, што је доводило до тога да у потпуности разуме аутора чије стваралаштво је ставио пред себе.

Био је прави домаћин КУД-а Караџић, бринући о раду секција али најпре о младим и перспективним људима, за које је мудрим приступом тражио начине да извуче оно најбоље и да их кроз то усмери на прави пут.

Проф. Тошић, оставио је траг за сећање и поштовање, због чега ће заувек остати упамћен. Наставиће да живи кроз сећања бројних Лозничана, којима је представљао књижевна дела и уметнике у Библиотеци Вуковог зхавичаја, али и кроз књиге аутора које је током живота лекторисао“, рекла је Јовичић.

Ово је пројекат са циљем унапрјеђења сарадње у области културе Србије, дистрикта Брчко и Црне Горе, а која се наставља након што су ранијих година у Лозници и Бањи Ковиљачи писци из Бијелог Поља представили фестивале Рефестикон, Стихом говорим и Краљевство Бијелих Рада.

Пројектат „Мостови пријатељства“ реализује се под покровитељством града Лознице.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име