Мостови пријатељства

У склопу пројекта „Мостови пријатељства“, који реализују Удружење грађана „Реч и дело“, организована је online презентација песника из Лознице.

Осим аутора који су представили своје стваралаштво, новинарка телевизије Подриње, Татјана Јовичић говорила је о недавно преминулом проф. Драгану Тошићу, који је оставио дубок траг на културном небу Лознице.

„Професор Драган Тошић, био је пре свега вољен посленик културе града Лознице, управо јер је био необичан и свој, и није се уклапао у стандардне оквире. Био је ванвременска и вансеријска личност.

Гаго је био мој пријатељ. Отворио ми је врата лозничких медија, веровао у мене и до задњег дана био мој стуб сигурности, орјентир и критичар. Захвална сам за све набројано, посебно за последње. Искрену, стручну, праведну и лековиту критику могли смо добити само од нашег Драгана, а са њом смо могли и да напредујемо како у раду, тако и као личности.

Гагин живот су били књиге, писање, читаоци, пријатељи и свакодневна полемика о свим животним проблемима. Имао је мудрост и дар да продре у суштину сваке теме, а посебно у поетику нечијег пера, што је доводило до тога да у потпуности разуме аутора чије стваралаштво је ставио пред себе.

Био је прави домаћин КУД-а Караџић, бринући о раду секција али најпре о младим и перспективним људима, за које је мудрим приступом тражио начине да извуче оно најбоље и да их кроз то усмери на прави пут.

Проф. Тошић, оставио је траг за сећање и поштовање, због чега ће заувек остати упамћен. Наставиће да живи кроз сећања бројних Лозничана, којима је представљао књижевна дела и уметнике у Библиотеци Вуковог зхавичаја, али и кроз књиге аутора које је током живота лекторисао“, рекла је Јовичић.

Ово је пројекат са циљем унапрјеђења сарадње у области културе Србије, дистрикта Брчко и Црне Горе, а која се наставља након што су ранијих година у Лозници и Бањи Ковиљачи писци из Бијелог Поља представили фестивале Рефестикон, Стихом говорим и Краљевство Бијелих Рада.

Пројектат „Мостови пријатељства“ реализује се под покровитељством града Лознице.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

ЕкоЛОгично

Лозничка Канцеларија за младе организовала је током фебруара волонтерску акцију “ЕкоЛОгично” која је имала...

У ВУКОВОМ ЗАВИЧАЈУ ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ-ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ  ЧУВЕНЕ...

Професор др Бошко Сувајџић, са Филолошког факултета у Београду, један од саборских беседника у Вуковом...

Помоли се и замисли жељу: Знате ли зашто је...

Над  древним бунаром у етно селу Сунчана река двоје младих искористило је леп јануарски...

Изванредно вече озбиљно добре поезије и музике у Тршићу

Поетско-музички перформанс глумца Мирољуба Турајлије, песника Љубише Д. Динчића и Младена Лазића, уз пратњу...

Лозница у 2022. години: Ретроспектива

Град Лозница је, према устаљеној пракси, у 2022. години деловао економски одрживо  и хумано....

У мору ничега, нешто гласно: ДОБАР ВАМ ДАН

Нова песма Марије Шерифовић, под насловом ДОБАР ВАМ ДАН, до перфекције осликава актуелни период...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име