ПЕСНИКИЊА  ИЗ НЕПРИЧАВЕ

На крилима стихова млада песникиња Марије Јеремић, уводи нас у „Немире капута плавог“, дечије искрено и радосно.

Прва збирка поезије петнаестогодишње Марије резултат је четворогодишњег стварања у литерарној секцији „Разиграно перо“ ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац. „Немири капута плавог” привући ће пажњу сваког љубитеља поезије својим разиграним стилом и оригинални приступом вечним песничким темама. Маријин ментор Соња Миловановић, наставница српског језика и књижевница, препознала је таленат и одлучила да подржи Марију у њеном стваралаштву. Прикупила је четрдесет и седам Маријиних песама, лекторисала и уредила књигу. Сарадња са менторком и рад у секцији био је за Марију како она то каже: „Почетак  једног путовања на крилима стихова сатканим од снова и дечијег маштања.“

 Након мноштва награда на многобројним републичким и међународним литерарним конкурсима и фестивалима, штампање је био следећи корак у развоју њеног песничког пута и мотивација да са несмањеним жаром настави да пише и оплемењује свој песнички стил. Комјутерску припрему и технички дизајн и идејно решење за корице урадио је Васо Обрадовић. Рецензије написале њена менторка Соња Миловановић и мср Лидија Марић Јовановић, проф. српског језика и књижевности и још једна менторка ове литерарне секције која је ове године  четврти пут заредом освојила 1. награду на Републичком такмичењу литерарних секција основних и средњих школа Србије које организују  Друштво за српски језик и књижевност, Министарство просвете и Задужбина Десанке Максимовић.

 Маријин песнички таленат неупитан је. Менторка у рецензији  ове књиге каже: „Са песмом се најлепше расте, а кад неко воли песму као што Марија воли и сваку своју мисао радо преточи у стих, онда је песма пуна радости и разиграна. Марија пажљиво ослушкује свет око себе и онај у себи и у свакој њеној песми заискри животна мудрост. Деца срцем виде колико живот уме радости да дарује. Бројне су песничке теме о којима Марија пише. Њена су интересовања разноврсна. Марија у једној песми каже: „Право је умеће кад неко у стихове уме да умеће: просторе и цвеће, бескрај и небеса и још сто чудеса.“

 Марија је талентована и пева са лакоћом. Њен стих је наизглед једноставан, али метафоричан па су њене песме сликовите, богате искричавим порукама. Зато нам на крају не преостаје ништа друго него да са нестрпљењем ишчекујемо Маријину нову збирку  песама.

Марија Јеремић рођена у Ваљеву 20.8.2007. године, вишеструко је награђивана чланица најбоље у Србији школске литерарне секције „Разиграно перо”, сада је ученица 1. године Средње медицинске школе у Ваљеву.

Издавач прве збирке песама Марије Јеремић „Немири капута плавог” је Удружење грађана  „Реч и дело“ Лозница.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Међународни Дан матерњег језика: О бечким сећањима на Вука,...

Међународни Дан матерњег језика, 21. фебруар је  и ове године у Тршићу окупио посленике...

Светлост језика: Прослава Међународног дана матерњег језика уз поезију...

У среду, 21. фебруара 2024. године, у организацији Центра за културу "Вук Караџић" и...

У Бечу обележено 160 година од смрти Вука Стефановића...

На старом бечком бидермајерском гробљу Светог Марка (St. Marx), у трећем бечком округу, на...

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име