ПЕСНИКИЊА  ИЗ НЕПРИЧАВЕ

На крилима стихова млада песникиња Марије Јеремић, уводи нас у „Немире капута плавог“, дечије искрено и радосно.

Прва збирка поезије петнаестогодишње Марије резултат је четворогодишњег стварања у литерарној секцији „Разиграно перо“ ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац. „Немири капута плавог” привући ће пажњу сваког љубитеља поезије својим разиграним стилом и оригинални приступом вечним песничким темама. Маријин ментор Соња Миловановић, наставница српског језика и књижевница, препознала је таленат и одлучила да подржи Марију у њеном стваралаштву. Прикупила је четрдесет и седам Маријиних песама, лекторисала и уредила књигу. Сарадња са менторком и рад у секцији био је за Марију како она то каже: „Почетак  једног путовања на крилима стихова сатканим од снова и дечијег маштања.“

 Након мноштва награда на многобројним републичким и међународним литерарним конкурсима и фестивалима, штампање је био следећи корак у развоју њеног песничког пута и мотивација да са несмањеним жаром настави да пише и оплемењује свој песнички стил. Комјутерску припрему и технички дизајн и идејно решење за корице урадио је Васо Обрадовић. Рецензије написале њена менторка Соња Миловановић и мср Лидија Марић Јовановић, проф. српског језика и књижевности и још једна менторка ове литерарне секције која је ове године  четврти пут заредом освојила 1. награду на Републичком такмичењу литерарних секција основних и средњих школа Србије које организују  Друштво за српски језик и књижевност, Министарство просвете и Задужбина Десанке Максимовић.

 Маријин песнички таленат неупитан је. Менторка у рецензији  ове књиге каже: „Са песмом се најлепше расте, а кад неко воли песму као што Марија воли и сваку своју мисао радо преточи у стих, онда је песма пуна радости и разиграна. Марија пажљиво ослушкује свет око себе и онај у себи и у свакој њеној песми заискри животна мудрост. Деца срцем виде колико живот уме радости да дарује. Бројне су песничке теме о којима Марија пише. Њена су интересовања разноврсна. Марија у једној песми каже: „Право је умеће кад неко у стихове уме да умеће: просторе и цвеће, бескрај и небеса и још сто чудеса.“

 Марија је талентована и пева са лакоћом. Њен стих је наизглед једноставан, али метафоричан па су њене песме сликовите, богате искричавим порукама. Зато нам на крају не преостаје ништа друго него да са нестрпљењем ишчекујемо Маријину нову збирку  песама.

Марија Јеремић рођена у Ваљеву 20.8.2007. године, вишеструко је награђивана чланица најбоље у Србији школске литерарне секције „Разиграно перо”, сада је ученица 1. године Средње медицинске школе у Ваљеву.

Издавач прве збирке песама Марије Јеремић „Немири капута плавог” је Удружење грађана  „Реч и дело“ Лозница.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Представљена књига о Јевгенију Јевтушенку: Поглед у свет руског...

У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у уторак 22. августа, одржана је промоција књиге...

Стихови, музика и дух хуманости: Уметници освежили августовску ноћ...

Суштинска вредност савремене поезије нашла је своје место под чаробним ноћним небом кафеа Чуваркућа....

Вуков сабор 2023. – Повезивање с прошлошћу, очување идентитета,...

У срцу Тршића, лозничког села које одише духом српске прошлости, Центар за културу “Вук...

Храбре и самосталне: Жене кроз векове пишу своје приче

Самосталност жена је блистава мелодија која одзвања кроз векове, доносећи промене, храброст и инспирацију...

Од мајчиних руку до светих зидова: Ново издање књиге...

У сусрет централном обележавању великог јубилеја-150 година од освећења храма, на Приљевима, у...

Обележен Дан младих у Лозници: Сјајна манифестација ентузијазма, креативности...

У петак је у Лозници свечано обележен Дан младих под слоганом "Волонтирајмо за будућност",...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име