Прело у Коренити

У недељу, 19. новембра 2023. године, највеће лозничко село,Коренита, биће домаћин традиције, уметности и заједништва. Манифестација „Прело у Коренити“ окупиће житеље Јадра, пружајући им прилику да заједно прославе своју богату културу и наслеђе.

У складу са својом традицијом и жељом да се очува и промовише културно наслеђе, ова манифестација ће окупити све генерације и пружити им прилику да се упусте у различите активности које чине српску културну баштину тако посебном.

Програм манифестације ће започети у 10:00 часова, када ће ученици млађих и старијих разреда ОШ „Мика Митровић“ из Корените извести разноврсне наступе који ће нас подсетити на богат фолклор овог краја.

Након тих извођења, следи оживљавање традиције свирања старих музичких инструмената попут гусала и фруле. Ова активност ће посетиоце приближити звуковима прошлих времена и указати на важност чувања овог наслеђа.

Прело ће бити прилика да се прикажу традиционалне игре, калиграфија и вештине жена, попут плетења, предења и веза.

Културно наслеђе ће бити додатно оживљено кроз базар са рукотворинама и традиционалном српском домаћом кухињом. Посетиоци ће моћи да уживају у аутентичним производима и укусима.

Осим наведених активности, манифестација укључује такмичење за најбољи „Патишпањ“, што ће додатно обогатити искуство посетилаца.

Паралелно са главним програмом, Удружење „Реч и дело“ ће представити „Мостове пријатељства“, док ће се одржати и турнир за мушкарце у традиционалној игри „Прстен“. Радионице за најмлађе обухватиће сликање, бојење, цртање, вајање и плетење, пружајући деци прилику да се изразе кроз уметност.

Сви заинтересовани ће моћи да се упознају са радом Канцеларије за младе, као и да се информишу о саветодавним услугама које пружа Дом здравља.

Удружење Светионик ће организовати трибину о превенцији здравствених проблема, а такође чланови удружења ће представити своје активности, док ће на штанду Орифламе Тим Лозница, даме ће имати прилику да се на лицу места „улепшају“ за Прело.

Посетите Корениту у недељу, 19. новембра, и проведите дан уживајући у традицији, уметности и заједништву. Манифестација „Прело у Коренити“ обећава незаборавно искуство и увод у српску традицију на најбољи могући начин.

Манифестацију је подржао Град Лозница, а организатор овог догађаја је Удружење жена Коренита.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

„ПРЕЛО У КОРЕНИТИ“ ОКУПЉА ЉУБИТЕЉЕ ТРАДИЦИЈЕ И ИГРЕ „ПРСТЕН“

Прело у Коренити“, које су организатори заказали за недељу 19. новембар, доноси незаборавно искуство...

Прело у Коренити

У недељу, 19. новембра 2023. године, највеће лозничко село,Коренита, биће домаћин традиције, уметности и...

Калиграфија у Библиотеци Вуковог завичаја: Уметност елегантног писања

У понедељак, 30. октобра, у 10 часова, у Библиотеци Вуковог завичаја почеће радионица калиграфије...

Миодраг Глигорић враћа нас у прошлост: Поглед на радио-апарате...

Центар за културу „Вук Караџић“ синоћ је у Музеју Јадра отворио изложбу под...

Владика Методије открио споменик у част хероја

У суботње јутро, под кишовитим небом, Бањани су дочекали велики дар - повратак витеза...

Нови изрази освајају српски језик: Духоклонуће

Духоклонуће је реч која је победила на такмичењу за најлепшу нову српску реч које...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име