Слике које су са неба спуштене у свет: Марија Ристановић, визуелни учитељ вере

У Галерији „Мина Караџић“,   11. фебруара 2022. године, отворена је изложба слика деветнаестогодишње Марије Ристановић, о којој ће се дуго причати.

Таленат младе уметнице многе је оставио без речи, а присутни су уживали у сликама и нестварном осећају коју је Маријина уметност на њих пренела.

Отварајући изложбу, директорка Центра за културу “Вук Караџић”, мр Снежана Нешковић Симић, нагласила је да се ради о једној врло талентованој младој девојци која се представља са 35 радова, те да је до изложбе дошло на предлог суграђанина Зорана Гавриловића.

“Оно што је мене фасицинирало као мајку, уметника, и као некога ко се дуги низ година бави развојем талената у нашем граду, колико је овде уткано лепоте, љубави, страсти и енергије из једног овако крхког бића”, рекла је Симићева и додала да Марија заслужује дубоки наклон и поштовање. 

Организатор програма у Центру за културу, мр Драго Симић, помогао је младој Лозничанки у припреми изложбе, за коју каже да искренијег ствараоца до сада није упознао.

“Радове сам грубо поделио у два сегмента. Први, портрети монаха, један спокојан духовни свет, место где све мирује и где је све јасно, и други део где су портрети животиња, све оно што окружује. Те животиње су пуне неспутане енергије, слободе. Све оно што је Марији у овом животу ускраћено. Једна група слика приказује пејзаже и мртву природу и то је нека врста моста између монаха и животиња. Њен приступ је хиперреалистички, а њена сензибилност неке детаље скоро фотографски дочарава, што је задивљујуће за Маријин узраст. Многи који завршавају  факултете нису у стању да овако реално и до танчина насликају”, рекао је Симић и закључио да иако се већ 30 година бави педагошким радом, има утисак да нико од ученика које је до сада спремао за уметничке школе и факултете није имао толику искреност коју је неопходно показати према уметности.

Маријин вероучитељ, Раде Тешић, истиче да девојчица поред животног крста, који смирено и достојанствено носи, доказује да је за децу и омладину важније духовно, емоционално и ментално здравље од истицања само оног телесног и од петица у школи.

“ На њеној првој самосталној изложби слика, а по њеној жељи, новац од продатих радова биће дат као прилог манастиру Хиландар. Осетио сам истинску радост и срећу што сам њен вероучитељ. У исто време есхатолошка изражајност портрета светих Божјих људи, учинила је Марију мојим визуелним учитељем вере. А ово је био само њен почетак. На реду су иконе Светих”, рекао је Тешић.

Марија Ристановић је ђак Средње економске школе у Лозници. Интересовање за цртање и таленат за сликање показивала је од малена и сходно томе наставила да негује свој хоби до данас.

Изложба је била продајног карактера, а све слике су брзо распродате. Сва прикупњена новчана средства намењена су обнови манастира Хиландар.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име