Слике које су са неба спуштене у свет: Марија Ристановић, визуелни учитељ вере

У Галерији „Мина Караџић“,   11. фебруара 2022. године, отворена је изложба слика деветнаестогодишње Марије Ристановић, о којој ће се дуго причати.

Таленат младе уметнице многе је оставио без речи, а присутни су уживали у сликама и нестварном осећају коју је Маријина уметност на њих пренела.

Отварајући изложбу, директорка Центра за културу “Вук Караџић”, мр Снежана Нешковић Симић, нагласила је да се ради о једној врло талентованој младој девојци која се представља са 35 радова, те да је до изложбе дошло на предлог суграђанина Зорана Гавриловића.

“Оно што је мене фасицинирало као мајку, уметника, и као некога ко се дуги низ година бави развојем талената у нашем граду, колико је овде уткано лепоте, љубави, страсти и енергије из једног овако крхког бића”, рекла је Симићева и додала да Марија заслужује дубоки наклон и поштовање. 

Организатор програма у Центру за културу, мр Драго Симић, помогао је младој Лозничанки у припреми изложбе, за коју каже да искренијег ствараоца до сада није упознао.

“Радове сам грубо поделио у два сегмента. Први, портрети монаха, један спокојан духовни свет, место где све мирује и где је све јасно, и други део где су портрети животиња, све оно што окружује. Те животиње су пуне неспутане енергије, слободе. Све оно што је Марији у овом животу ускраћено. Једна група слика приказује пејзаже и мртву природу и то је нека врста моста између монаха и животиња. Њен приступ је хиперреалистички, а њена сензибилност неке детаље скоро фотографски дочарава, што је задивљујуће за Маријин узраст. Многи који завршавају  факултете нису у стању да овако реално и до танчина насликају”, рекао је Симић и закључио да иако се већ 30 година бави педагошким радом, има утисак да нико од ученика које је до сада спремао за уметничке школе и факултете није имао толику искреност коју је неопходно показати према уметности.

Маријин вероучитељ, Раде Тешић, истиче да девојчица поред животног крста, који смирено и достојанствено носи, доказује да је за децу и омладину важније духовно, емоционално и ментално здравље од истицања само оног телесног и од петица у школи.

“ На њеној првој самосталној изложби слика, а по њеној жељи, новац од продатих радова биће дат као прилог манастиру Хиландар. Осетио сам истинску радост и срећу што сам њен вероучитељ. У исто време есхатолошка изражајност портрета светих Божјих људи, учинила је Марију мојим визуелним учитељем вере. А ово је био само њен почетак. На реду су иконе Светих”, рекао је Тешић.

Марија Ристановић је ђак Средње економске школе у Лозници. Интересовање за цртање и таленат за сликање показивала је од малена и сходно томе наставила да негује свој хоби до данас.

Изложба је била продајног карактера, а све слике су брзо распродате. Сва прикупњена новчана средства намењена су обнови манастира Хиландар.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Представљена књига о Јевгенију Јевтушенку: Поглед у свет руског...

У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у уторак 22. августа, одржана је промоција књиге...

Стихови, музика и дух хуманости: Уметници освежили августовску ноћ...

Суштинска вредност савремене поезије нашла је своје место под чаробним ноћним небом кафеа Чуваркућа....

Вуков сабор 2023. – Повезивање с прошлошћу, очување идентитета,...

У срцу Тршића, лозничког села које одише духом српске прошлости, Центар за културу “Вук...

Храбре и самосталне: Жене кроз векове пишу своје приче

Самосталност жена је блистава мелодија која одзвања кроз векове, доносећи промене, храброст и инспирацију...

Од мајчиних руку до светих зидова: Ново издање књиге...

У сусрет централном обележавању великог јубилеја-150 година од освећења храма, на Приљевима, у...

Обележен Дан младих у Лозници: Сјајна манифестација ентузијазма, креативности...

У петак је у Лозници свечано обележен Дан младих под слоганом "Волонтирајмо за будућност",...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име