Слике које су са неба спуштене у свет: Марија Ристановић, визуелни учитељ вере

У Галерији „Мина Караџић“,   11. фебруара 2022. године, отворена је изложба слика деветнаестогодишње Марије Ристановић, о којој ће се дуго причати.

Таленат младе уметнице многе је оставио без речи, а присутни су уживали у сликама и нестварном осећају коју је Маријина уметност на њих пренела.

Отварајући изложбу, директорка Центра за културу “Вук Караџић”, мр Снежана Нешковић Симић, нагласила је да се ради о једној врло талентованој младој девојци која се представља са 35 радова, те да је до изложбе дошло на предлог суграђанина Зорана Гавриловића.

“Оно што је мене фасицинирало као мајку, уметника, и као некога ко се дуги низ година бави развојем талената у нашем граду, колико је овде уткано лепоте, љубави, страсти и енергије из једног овако крхког бића”, рекла је Симићева и додала да Марија заслужује дубоки наклон и поштовање. 

Организатор програма у Центру за културу, мр Драго Симић, помогао је младој Лозничанки у припреми изложбе, за коју каже да искренијег ствараоца до сада није упознао.

“Радове сам грубо поделио у два сегмента. Први, портрети монаха, један спокојан духовни свет, место где све мирује и где је све јасно, и други део где су портрети животиња, све оно што окружује. Те животиње су пуне неспутане енергије, слободе. Све оно што је Марији у овом животу ускраћено. Једна група слика приказује пејзаже и мртву природу и то је нека врста моста између монаха и животиња. Њен приступ је хиперреалистички, а њена сензибилност неке детаље скоро фотографски дочарава, што је задивљујуће за Маријин узраст. Многи који завршавају  факултете нису у стању да овако реално и до танчина насликају”, рекао је Симић и закључио да иако се већ 30 година бави педагошким радом, има утисак да нико од ученика које је до сада спремао за уметничке школе и факултете није имао толику искреност коју је неопходно показати према уметности.

Маријин вероучитељ, Раде Тешић, истиче да девојчица поред животног крста, који смирено и достојанствено носи, доказује да је за децу и омладину важније духовно, емоционално и ментално здравље од истицања само оног телесног и од петица у школи.

“ На њеној првој самосталној изложби слика, а по њеној жељи, новац од продатих радова биће дат као прилог манастиру Хиландар. Осетио сам истинску радост и срећу што сам њен вероучитељ. У исто време есхатолошка изражајност портрета светих Божјих људи, учинила је Марију мојим визуелним учитељем вере. А ово је био само њен почетак. На реду су иконе Светих”, рекао је Тешић.

Марија Ристановић је ђак Средње економске школе у Лозници. Интересовање за цртање и таленат за сликање показивала је од малена и сходно томе наставила да негује свој хоби до данас.

Изложба је била продајног карактера, а све слике су брзо распродате. Сва прикупњена новчана средства намењена су обнови манастира Хиландар.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

ЕкоЛОгично

Лозничка Канцеларија за младе организовала је током фебруара волонтерску акцију “ЕкоЛОгично” која је имала...

У ВУКОВОМ ЗАВИЧАЈУ ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ-ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ  ЧУВЕНЕ...

Професор др Бошко Сувајџић, са Филолошког факултета у Београду, један од саборских беседника у Вуковом...

Помоли се и замисли жељу: Знате ли зашто је...

Над  древним бунаром у етно селу Сунчана река двоје младих искористило је леп јануарски...

Изванредно вече озбиљно добре поезије и музике у Тршићу

Поетско-музички перформанс глумца Мирољуба Турајлије, песника Љубише Д. Динчића и Младена Лазића, уз пратњу...

Лозница у 2022. години: Ретроспектива

Град Лозница је, према устаљеној пракси, у 2022. години деловао економски одрживо  и хумано....

У мору ничега, нешто гласно: ДОБАР ВАМ ДАН

Нова песма Марије Шерифовић, под насловом ДОБАР ВАМ ДАН, до перфекције осликава актуелни период...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име