Свет жена: За Лозничанке ванвременске мелодије и орхидеје

Град Лозница је међу првима у Србији  у области женског лидерства,  препознатљив  као град у којем су жене носиоци великог броја јавних функција, успешне предузетнице и као град који предњачи када су у питању подстицајне мере у области социјалне политике и родне равноправности, те није случајно што се баш у Лозници реализује манифестација „Свет жена“, која негује и подстиче стваралаштво жена.

Снагом једне заједничке идеје и жељом да у томе успеју руководство Града Лознице на челу са градоначелником Видојем Петровићем, додатно је оснажено бројним примерима и указаним поверењем својим суграђанкама да буду водеће како у својим струкама и својим установама, тако и у Градској Управи, у култури, туризму, школству, здравству.

Пажња према Лозничанкама није изостала ни на отварању 21. манифестације „Свет жена“, када су све даме у Вуковом дому културе, захваљујући градоначелнику Петровићу, добиле на уласку у салу, пригодан осмомартовски поклон.

Овогодишњу манифестацију отворила је Милијана Сакић, мастер професорка српског језика и књижевности.

„Тек када постанемо друштво које сасвим разуме да није битно да ли си жена, већ колико си добра у ономе што чиниш, победићемо. И то неће бити само победа жена, већ свих нас“, истакла је Сакић.

„Веома сам поносна што вечерас стојим пред вама и што имам част да вам се обратим на отварању двадесет прве манифестације под називом „Свет жена“.

 Најпре бих се захвалила организаторима- Центру за културу „Вук Караџић“, граду Лозници и свима који су допринели да ова манифестација има овако дугу традицију, као и свима онима  који разумеју да јачање положаја жена не значи  слабљење улоге мушкарца.

„Жена је створена из мушког ребра. Не из стопала да се по њој гази. Не из његове главе да се њоме влада. Него из мушког бедра – да му буде једнака. Испод руке, да буде заштићена и са стране срца – да буде вољена. И зато се треба сетити свих оних жена које су својим постојањем то и доказале.  Жена које су у магловитим тренуцима биле светионик. Промениле историју или оплемениле незаборав. Поменућу само неке.

Прва од њих је Милунка Савић (жена ратник). Одлучила је да се одазове на позив за мобилизацију током Балканских ратова и том приликом се пријавила као Милун Савић. Да је реч о жени, открило је болничко особље тек после годину дана, након Брегалничке битке. Била је добровољац и у Првом светском рату, као део елитног „Гвозденог пука“. Борила се и у Колубарској бици, као и на Солунском фронту. Поред бројних признања, између осталог, одликована је француским орденом „Ратни крст са златном палмом“ и до данас је једина жена- добитница овог признања, а најодликованија је жена Првог светског рата.

Следећа, али не мање важна је Милева Марић Ајнштајн (жена ерудиција). Упркос владајућем мишљењу да образовање није за жене, надрасла је средину и време у ком је живела. Путем знања одлази у Швајцарску, где ће упознати свог мужа Алберта. Као студент са најбољим оценама на студијама физике, бавила се темом провођења топлоте, а то што је супруга Алберта Ајнштајна одредило је њен даљи пут.

Не смемо заборавити ни Исидору Секулић која је жена софистицираност. Поред тога што се успешно бавила књижевношћу, Исидора Секулић је прва чланица САНУ-а. За време свог живота стекла је уважавање као најобразованија и најумнија Српкиња свога времена. Говорила је више страних језика, била дописна чланица Српске краљевске академије и прва председница Удружења писаца Србије. Кроз своја дела „Сапутници“, „Писма из Норвешке“ и „Кроника паланачког гробља“ Исидора Секулић живи међу нама, а њено име носе бројне школе и културно- образовне установе широм Србије.

Живот сваког мушкарца, од рођења до смрти, обележен је постојањем жена. Свака од њих остави свој мали траг, да сопствени печат у пејзажу живота будућег великог човека, научника, књижевника, војсковође, пекара или пилота, учитеља или зидара. И, стога, ништа мање нису важне ни све те анонимне жене, које сасвим ненаметљиво, без буке, заправо, учествују у стварању историје.  

 Да, мушкарац може саградити кућу, али само ће жена од ње направити дом. Жене су вечита инспирација великих уметника, најлепше песме настале су у част жене.  Чувени Арсен Дедић, певајући својој Габи, каже: „Ничега немам да дам осим себе, а дао бих све…“ Дакле, жене су и узрок и циљ живота мушкарца. Отуда треба да негујемо у себи мисао да смо сви невидљивим нитима повезани, једни са другима велики и снажни, а једни без других, готово, немогући. Зато не смемо дозволити да нас време прогута, да се и даље делимо на слабији и јачи пол јер не постоје ни сасвим слаби, ни увек јаки.

Тек када постанемо друштво које сасвим разуме да није битно да ли си жена, већ колико си добра у ономе што чиниш, победићемо. И то неће бити само победа жена, већ свих нас.  С тим у вези, Скупштина Србије је усвојила Закон о родној равноправности, а у страху од нечег новог и непознатог, суочили смо се са различитим полемикама. Основна идеја овог закона је да жена није слабији, већ само нежнији пол. Зато је ова манифестација толико важна и надам се да ће живети још дуго.

Завршићу речима великог Јована Дучића, кога често оптужују да је био женомрзац, но вама остављам да дате свој суд.  Дучић је говорио овако: „Мушкарци су храбри пред смрћу, а жене пред животом; мушкарци пред другим мушкарцем, а жене пред целом судбином“, закључила је Сакић.

Након обраћања професорице, Лозничанке су имале прилику да уживају у уметности коју ствара пијаниста Матија Дедић.

Концерт „Матија свира Арсена“ инспирисан је ванвременским нумерама једног од највећег кантаутора са ових простора – Арсена Дедића. Публика у Вуковом дому културе уживала је у мелодијама: „Све што знаш о мени“, „Модерато кантабиле“, „Кућа поред мора“, „Твоје њежне године“ и др.

Током програма манифестације, која се одвија током марта месеца, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић биће отворена изложба ауторке Ангелине Марковић, мастер дизајнерка текстила, под називом „Дани без Азије“.

            Сада већ традиционални „ОСМОМАРТОВСКИ БАЗАР“, трајаће од 6. до 8. марта, у пешачкој зони у Лозници који реализује Туристичка организација Града Лознице.

Умеће и спретност у изради различитих употребних предмета, било да су од текстила, вуне или неког другог материјала мали су део креативног стваралаштва жена што и јесте основна идеја, али и циљ самог базара.

            10. марта, у представи, „Нас две“, коју режира и у којој глуми Татјана Кецман, уз вокалну пратњу Ане Радоњић – Зое Кида, публика ће имати прилику да ужива у духовитој и забавној причи о жени која је у овим урбаним временима зарад каријере занемарила женску природну лепоту, своју нежнију страну.  Две потпуно  различите жене спаја кабаретско вече у којем се игра, пева и наздравља животу.

            У оганизацији Библиотеке Вуковог завичаја Лозница, у Музеју Јадра 15. марта  биће отворена изложба Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, под називом „НАША СУГРАЂАНКА КРАЉИЦА ДРАГА-ИЗМЕЂУ СЛАВЕ И АНАТЕМЕ“, чији су аутори Ана Ранковић, виша кустоскиња историчарка уметности и Александар Марушић, виши кустос историчар.

            Пред сам крај месеца, 22. марта у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић грађанима ће бити представљена изложба која кроз модеран ликовни језик нас упознаје са богатством и лепотом нашег фолклора, који су у овом случају изражени у чувеним пиротским ћилимима. Ауторка изложбе под називом „ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ“, је др Милица Живадиновић, академска сликарка и историчарка уметности.

Манифестација „Свет жена“ прати стваралаштво и достигнуће жена.

Манифестација „Свет жена“ траје 21. годину, и у континуитету приказује жену кроз историју. Од хероина неких тамо времена које су оставиле трага својом личношћу, својим залагањем, својим радом, до поимања жене данас,

у доба прогресивног напретка, дигиталне реалности, технолошког развоја. Жена иде у корак са временом. Она ствара, напредује, она је присутна у овоме Сада, а свој положај утемељује и за оно Сутра.

Организатор манифестацију су Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име