Владика Методије открио споменик у част хероја

У суботње јутро, под кишовитим небом, Бањани су дочекали велики дар – повратак витеза Благоја Крушића, једног од својих најславнијих предака, у своју постојбину. Овај чувени српски јунак, пореклом из Бањана, сада ће заувек почивати међу својим славним прецима, додатно прослављен својим јунаштвом, витештвом и посвећеним животом. Благоје Крушић, познат и као витез „Српског гвозденог пука“, рођен је 1880. године у Приградини и страдао је 12. августа 1944. у Горњој Топоници, код Ниша.

Његова судбина била је трагична. Пре убиства, тешко су га мучили иследници злогласне Озне, но његова храброст и оданост Србији нису се сломили. Благоје Крушић је рехабилитован 13. јула 2007. године решењем Окружног суда у Нишу. Као војник и жандармеријски наредник, учествовао је у Првом Балканском рату и у Првом светском рату, одликујући се храброшћу и преданошћу. Пре Првог светског рата, шест година је комитовао у одреду чувеног војводе Воја Танкосића, учествујући у биткама на Дрини, Церу, Гучеву, Колубари, Космају, Мачковом камену. Након повлачења из Албаније, пробоја Солунског фронта и свих каснијих битака, Благоје Крушић оставио је неизбрисив траг у историји Србије.

Овај монументални споменик, изванредно израђен директно у камену, представља посебан допринос знаменитог Бањанина, академика Драгољуба Драга Мирковића, познатог ликовног уметника и пословног човека из Бијељине. Мирковић, уз подршку своје породице, нарочито супруге Росе, дугогодишње професорке ликовне уметности, посветио је више од пола године стварању овог ремек-дела. Сваки детаљ је пажљиво обликован, сваки камен је постављен с љубављу и поштовањем према витезу Благоју Крушићу.

„Овај споменик сам стварао с много љубави, достојанства и поштовања према овом великом јунаку“, каже Мирковић. „Благоје Крушић заслужује да се његово име и дело памте, и ја сам то чинио с намером да му ода почаст коју заслужује.“

Споменик Благоју Крушићу поносно стоји код цркве Светог Саве на Почивалима, светиње из доба Немањића. Ова црква је најстарија у Бањанима и има посебан историјски значај, како потврђује животопис написан у 17. веку током обнове Пећке Патријаршије. Епископ будимљанско-никшићки Методије присуствовао је овом свечаном тренутку заједно с дародавцем и аутором споменика, Драгољубом Драга Мирковићем, и свим поштоваоцима Благоја Крушића. Њихова присутност, иако сурово време није било наклоњено, сведочи о оданости витезовој успомени и српској историјској баштини.

Овај споменик постао је симбол поноса Бањана, док нас подсећа на храбре појединце попут Благоја Крушића који су се жртвовали за своју земљу. Нека ова успомена на витеза Благоја Крушића и његова дела служи као инспирација за будуће генерације да се боре за своје вредности и историјско наслеђе.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

„ПРЕЛО У КОРЕНИТИ“ ОКУПЉА ЉУБИТЕЉЕ ТРАДИЦИЈЕ И ИГРЕ „ПРСТЕН“

Прело у Коренити“, које су организатори заказали за недељу 19. новембар, доноси незаборавно искуство...

Прело у Коренити

У недељу, 19. новембра 2023. године, највеће лозничко село,Коренита, биће домаћин традиције, уметности и...

Калиграфија у Библиотеци Вуковог завичаја: Уметност елегантног писања

У понедељак, 30. октобра, у 10 часова, у Библиотеци Вуковог завичаја почеће радионица калиграфије...

Миодраг Глигорић враћа нас у прошлост: Поглед на радио-апарате...

Центар за културу „Вук Караџић“ синоћ је у Музеју Јадра отворио изложбу под...

Владика Методије открио споменик у част хероја

У суботње јутро, под кишовитим небом, Бањани су дочекали велики дар - повратак витеза...

Нови изрази освајају српски језик: Духоклонуће

Духоклонуће је реч која је победила на такмичењу за најлепшу нову српску реч које...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име