Владика Методије открио споменик у част хероја

У суботње јутро, под кишовитим небом, Бањани су дочекали велики дар – повратак витеза Благоја Крушића, једног од својих најславнијих предака, у своју постојбину. Овај чувени српски јунак, пореклом из Бањана, сада ће заувек почивати међу својим славним прецима, додатно прослављен својим јунаштвом, витештвом и посвећеним животом. Благоје Крушић, познат и као витез „Српског гвозденог пука“, рођен је 1880. године у Приградини и страдао је 12. августа 1944. у Горњој Топоници, код Ниша.

Његова судбина била је трагична. Пре убиства, тешко су га мучили иследници злогласне Озне, но његова храброст и оданост Србији нису се сломили. Благоје Крушић је рехабилитован 13. јула 2007. године решењем Окружног суда у Нишу. Као војник и жандармеријски наредник, учествовао је у Првом Балканском рату и у Првом светском рату, одликујући се храброшћу и преданошћу. Пре Првог светског рата, шест година је комитовао у одреду чувеног војводе Воја Танкосића, учествујући у биткама на Дрини, Церу, Гучеву, Колубари, Космају, Мачковом камену. Након повлачења из Албаније, пробоја Солунског фронта и свих каснијих битака, Благоје Крушић оставио је неизбрисив траг у историји Србије.

Овај монументални споменик, изванредно израђен директно у камену, представља посебан допринос знаменитог Бањанина, академика Драгољуба Драга Мирковића, познатог ликовног уметника и пословног човека из Бијељине. Мирковић, уз подршку своје породице, нарочито супруге Росе, дугогодишње професорке ликовне уметности, посветио је више од пола године стварању овог ремек-дела. Сваки детаљ је пажљиво обликован, сваки камен је постављен с љубављу и поштовањем према витезу Благоју Крушићу.

„Овај споменик сам стварао с много љубави, достојанства и поштовања према овом великом јунаку“, каже Мирковић. „Благоје Крушић заслужује да се његово име и дело памте, и ја сам то чинио с намером да му ода почаст коју заслужује.“

Споменик Благоју Крушићу поносно стоји код цркве Светог Саве на Почивалима, светиње из доба Немањића. Ова црква је најстарија у Бањанима и има посебан историјски значај, како потврђује животопис написан у 17. веку током обнове Пећке Патријаршије. Епископ будимљанско-никшићки Методије присуствовао је овом свечаном тренутку заједно с дародавцем и аутором споменика, Драгољубом Драга Мирковићем, и свим поштоваоцима Благоја Крушића. Њихова присутност, иако сурово време није било наклоњено, сведочи о оданости витезовој успомени и српској историјској баштини.

Овај споменик постао је симбол поноса Бањана, док нас подсећа на храбре појединце попут Благоја Крушића који су се жртвовали за своју земљу. Нека ова успомена на витеза Благоја Крушића и његова дела служи као инспирација за будуће генерације да се боре за своје вредности и историјско наслеђе.

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Свечано обележен дан Светих Ћирила и Методија у Библиотеци...

У присуству бројних угледних гостију, међу којима су били Петар Гавриловић, заменик градоначелника,...

Обележено 220 година од Боја на Чокешини

Дана, 27. априла 2024. године, код споменика подигнутом у част чокешинским јунацима у порти...

Троноша: Принете ратарске свеће

ВИШЕ СТОТИНА ВЕРНИКА ИЗ ЛОЗНИЧКОГ КРАЈА И ОКОЛИНЕ, ПО ТРАДИЦИЈИ ДУГОЈ ВЕКОВИМА, ДОЧЕКАЛИ СУ...

ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“ 2024.

У недељу, 24. марта 2024. године, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је...

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ОТПОРА НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ 1941....

Јуче је у центру Доњег Добрића, испред просторија Месне заједнице, свечано откривена спомен-плоча која...

ОБЕЛЕЖЕНА 118. ГОДИШЊИЦА ОД РОЂЕЊА МОМЧИЛА ГАВРИЋА

Данас, 30. априла 2024. године Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница,...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име