„Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ 

„Љубав према речима траје, чини ми се, одувек“, започиње причу Марија Бабић, мастер професор српског језика и члан Тима за будућност Лознице која се уже бави образовањем на нивоу града, а којој је ментор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Истиче да то није никаква фраза и да још памти дане када нису постојали рачунари и паметни телефони, али је то ни тада није спречавало да пише неспретне дечије риме куцајући на писаћој машини свога оца и сањајући како ће њена будућа професија бити испуњена чаролијом званом поезија. Није ни слутила да ће у тој жељи истрајати.

Рад са најмлађима за Марију је неисцрпна инспирација/ Фото: Приватна архива


Између лекарског и професорског позива изабрала је онај за који сматра да доноси вечну младост јер се се они који раде са децом увек налазе на извору живота и радости. Са осмехом одлази на посао, а исто тако се и враћа кући, неретко ганута и одушевљена дечијим размишљањима, прераном зрелошћу условљеном животом или пак, каткад, потпуном чистотом душе и неисквареношћу.

У Маријином раду позитиван став и креативност су увек присутни/ Фото: Приватна архива

Истиче да они који заиста бирају да децу подучавају, морају такође читавог живота и сами да уче, надограђују и обогаћују своју личност и да, уколико немају такву намеру, не треба ни да се баве професијом која са собом носи и одговорност васпитавања и давања доброг примера онима који су са друге стране катедре.

Тренутно ради у Техничкој школи у Лозници/ Фото: Приватна архива


Током свог петогодишњег стажа радила је и у основним и у средњим школама, па напомиње да свака средина и свака старосна доб ученика има своје специфичности и да наставник мора бити добар педагог и психолог како би пронашао најбољи приступ и начин организовања наставе.


Пре две године постала је члан Тима за будућност Лознице и рад на пројекту „Лозница најбољима“ описује као веома позитивно искуство и као прилику да се на један другачији начин бави образовањем, кроз учешће у организацији и вођењу разних манифестација, кроз изналажење креативних решења и идеја и кроз своју велику, прву љубав – писање.

Марија са колегама из Тима за будућност Лознице/ Фото: Приватна архива


Сматра да је просвета последња линија одбране против опште некултуре и неписмености која, као каква пошаст, напада нове генерације, а чему је допринела тзв. дигитална ера у којој смо се, преко ноћи, обрели и која дечију пажњу потпуно преусмерава ка малим и великим екранима.

Оптимистично гледа у будућност, у којој види све те новине потпуно имплементиране у формално и неформално стицање знања, када ће наши „непријатељи“ постати пријатељи и саборци у учењу.

Као члан Тима за будућност осмислила је и учествовала у бројним пројектина који за циљ имају лепши град/ Фото: Приватна архива


Завршава разговор саветом ученицима, деци, али и одраслима, кроз речи великог просветитеља Доситеја Обрадовића: „Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ 

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Романтично бекство за Дан заљубљених: Етно село „Сунчана река“...

Уместо уобичајеног сценарија, ове године изненадите свог партнера романтичним боравком у етно селу Сунчана...

Блаженка Тешић: Даривање осмеха и лепоте онколошким пацијенатима

У духу месеца хуманости и даривања, Блаженка Тешић, козметичарка из Лознице, поставља високе стандарде...

Ходник Дечијег одељења претворен у чаробни свет бајки за...

У духу предстојећих новогодишњих празника, родитељи Славица и Жељко Рашевић претворили су ходник Дечијег...

Хуманитарна чаролија у Лозници: Зорана Тодоровић за два сата...

Двадесетшестогодишња Зорана Тодоровић из Лознице прикупила је, за само два сата, преко 400 хиљада...

Новогодишњи базар враћа укус детињства: Мекике као главна посластица

Док се приближавају празнични дани, Новогодишњи базар у Лозници постаје место где се могу...

Вече у част Софке Николић: Пут од Табановића до...

Добродошли на незаборавно вече које ће бити посвећено једној од најизузетнијих личности наше музичке...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име