„Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ 

„Љубав према речима траје, чини ми се, одувек“, започиње причу Марија Бабић, мастер професор српског језика и члан Тима за будућност Лознице која се уже бави образовањем на нивоу града, а којој је ментор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Истиче да то није никаква фраза и да још памти дане када нису постојали рачунари и паметни телефони, али је то ни тада није спречавало да пише неспретне дечије риме куцајући на писаћој машини свога оца и сањајући како ће њена будућа професија бити испуњена чаролијом званом поезија. Није ни слутила да ће у тој жељи истрајати.

Рад са најмлађима за Марију је неисцрпна инспирација/ Фото: Приватна архива


Између лекарског и професорског позива изабрала је онај за који сматра да доноси вечну младост јер се се они који раде са децом увек налазе на извору живота и радости. Са осмехом одлази на посао, а исто тако се и враћа кући, неретко ганута и одушевљена дечијим размишљањима, прераном зрелошћу условљеном животом или пак, каткад, потпуном чистотом душе и неисквареношћу.

У Маријином раду позитиван став и креативност су увек присутни/ Фото: Приватна архива

Истиче да они који заиста бирају да децу подучавају, морају такође читавог живота и сами да уче, надограђују и обогаћују своју личност и да, уколико немају такву намеру, не треба ни да се баве професијом која са собом носи и одговорност васпитавања и давања доброг примера онима који су са друге стране катедре.

Тренутно ради у Техничкој школи у Лозници/ Фото: Приватна архива


Током свог петогодишњег стажа радила је и у основним и у средњим школама, па напомиње да свака средина и свака старосна доб ученика има своје специфичности и да наставник мора бити добар педагог и психолог како би пронашао најбољи приступ и начин организовања наставе.


Пре две године постала је члан Тима за будућност Лознице и рад на пројекту „Лозница најбољима“ описује као веома позитивно искуство и као прилику да се на један другачији начин бави образовањем, кроз учешће у организацији и вођењу разних манифестација, кроз изналажење креативних решења и идеја и кроз своју велику, прву љубав – писање.

Марија са колегама из Тима за будућност Лознице/ Фото: Приватна архива


Сматра да је просвета последња линија одбране против опште некултуре и неписмености која, као каква пошаст, напада нове генерације, а чему је допринела тзв. дигитална ера у којој смо се, преко ноћи, обрели и која дечију пажњу потпуно преусмерава ка малим и великим екранима.

Оптимистично гледа у будућност, у којој види све те новине потпуно имплементиране у формално и неформално стицање знања, када ће наши „непријатељи“ постати пријатељи и саборци у учењу.

Као члан Тима за будућност осмислила је и учествовала у бројним пројектина који за циљ имају лепши град/ Фото: Приватна архива


Завршава разговор саветом ученицима, деци, али и одраслима, кроз речи великог просветитеља Доситеја Обрадовића: „Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ 

Повезани чланци

spot_img

Истражи

ЕкоЛОгично

Лозничка Канцеларија за младе организовала је током фебруара волонтерску акцију “ЕкоЛОгично” која је имала...

У ВУКОВОМ ЗАВИЧАЈУ ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ-ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ  ЧУВЕНЕ...

Професор др Бошко Сувајџић, са Филолошког факултета у Београду, један од саборских беседника у Вуковом...

Помоли се и замисли жељу: Знате ли зашто је...

Над  древним бунаром у етно селу Сунчана река двоје младих искористило је леп јануарски...

Изванредно вече озбиљно добре поезије и музике у Тршићу

Поетско-музички перформанс глумца Мирољуба Турајлије, песника Љубише Д. Динчића и Младена Лазића, уз пратњу...

Лозница у 2022. години: Ретроспектива

Град Лозница је, према устаљеној пракси, у 2022. години деловао економски одрживо  и хумано....

У мору ничега, нешто гласно: ДОБАР ВАМ ДАН

Нова песма Марије Шерифовић, под насловом ДОБАР ВАМ ДАН, до перфекције осликава актуелни период...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име