„Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ 

„Љубав према речима траје, чини ми се, одувек“, започиње причу Марија Бабић, мастер професор српског језика и члан Тима за будућност Лознице која се уже бави образовањем на нивоу града, а којој је ментор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Истиче да то није никаква фраза и да још памти дане када нису постојали рачунари и паметни телефони, али је то ни тада није спречавало да пише неспретне дечије риме куцајући на писаћој машини свога оца и сањајући како ће њена будућа професија бити испуњена чаролијом званом поезија. Није ни слутила да ће у тој жељи истрајати.

Рад са најмлађима за Марију је неисцрпна инспирација/ Фото: Приватна архива


Између лекарског и професорског позива изабрала је онај за који сматра да доноси вечну младост јер се се они који раде са децом увек налазе на извору живота и радости. Са осмехом одлази на посао, а исто тако се и враћа кући, неретко ганута и одушевљена дечијим размишљањима, прераном зрелошћу условљеном животом или пак, каткад, потпуном чистотом душе и неисквареношћу.

У Маријином раду позитиван став и креативност су увек присутни/ Фото: Приватна архива

Истиче да они који заиста бирају да децу подучавају, морају такође читавог живота и сами да уче, надограђују и обогаћују своју личност и да, уколико немају такву намеру, не треба ни да се баве професијом која са собом носи и одговорност васпитавања и давања доброг примера онима који су са друге стране катедре.

Тренутно ради у Техничкој школи у Лозници/ Фото: Приватна архива


Током свог петогодишњег стажа радила је и у основним и у средњим школама, па напомиње да свака средина и свака старосна доб ученика има своје специфичности и да наставник мора бити добар педагог и психолог како би пронашао најбољи приступ и начин организовања наставе.


Пре две године постала је члан Тима за будућност Лознице и рад на пројекту „Лозница најбољима“ описује као веома позитивно искуство и као прилику да се на један другачији начин бави образовањем, кроз учешће у организацији и вођењу разних манифестација, кроз изналажење креативних решења и идеја и кроз своју велику, прву љубав – писање.

Марија са колегама из Тима за будућност Лознице/ Фото: Приватна архива


Сматра да је просвета последња линија одбране против опште некултуре и неписмености која, као каква пошаст, напада нове генерације, а чему је допринела тзв. дигитална ера у којој смо се, преко ноћи, обрели и која дечију пажњу потпуно преусмерава ка малим и великим екранима.

Оптимистично гледа у будућност, у којој види све те новине потпуно имплементиране у формално и неформално стицање знања, када ће наши „непријатељи“ постати пријатељи и саборци у учењу.

Као члан Тима за будућност осмислила је и учествовала у бројним пројектина који за циљ имају лепши град/ Фото: Приватна архива


Завршава разговор саветом ученицима, деци, али и одраслима, кроз речи великог просветитеља Доситеја Обрадовића: „Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ 

Повезани чланци

spot_img

Истражи

Представљена књига о Јевгенију Јевтушенку: Поглед у свет руског...

У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у уторак 22. августа, одржана је промоција књиге...

Стихови, музика и дух хуманости: Уметници освежили августовску ноћ...

Суштинска вредност савремене поезије нашла је своје место под чаробним ноћним небом кафеа Чуваркућа....

Вуков сабор 2023. – Повезивање с прошлошћу, очување идентитета,...

У срцу Тршића, лозничког села које одише духом српске прошлости, Центар за културу “Вук...

Храбре и самосталне: Жене кроз векове пишу своје приче

Самосталност жена је блистава мелодија која одзвања кроз векове, доносећи промене, храброст и инспирацију...

Од мајчиних руку до светих зидова: Ново издање књиге...

У сусрет централном обележавању великог јубилеја-150 година од освећења храма, на Приљевима, у...

Обележен Дан младих у Лозници: Сјајна манифестација ентузијазма, креативности...

У петак је у Лозници свечано обележен Дан младих под слоганом "Волонтирајмо за будућност",...

Популарне категорије

Коментари

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име